Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V soutěži Automobileum zabodovali i reprezentanti Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8059|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na Autodromu Česká Lípa v Sosnové konal 13. – 14. května se již 4. ročník soutěžního setkání čtrnácti čtyřčlenných družstev složených z vybraných žáků oboru automechanik středních škol z celé České republiky pod názvem AUTOMOBILEUM.

V letošním roce došlo ke změně systému výběru družstev, na jehož základě již nebyly oslovovány vybrané školy zapojené do projektu ŠKODA – BOSCH, jak tomu bylo v předchozích ročnících.

„V souladu s novým systémem byly vyzvány jednotlivé kraje, aby vybraly a nominovaly jedno čtyřčlenné družstvo podle svého uvážení, ať již sestavené z žáků různých škol nebo školy jedné. Nominované družstvo tedy letos reprezentovalo celý kraj, nikoliv pouze školu,“ uvedl Radek Cikl náměstek hejtmana LK pro školství.

V soutěži družstev se z vítězství radovali reprezentanti kraje Vysočina, třetí místo obsadil tým Královehradeckého kraje. Zástupci našeho kraje rekrutovaní výhradně z Integrované střední školy ve Vysokém nad Jizerou se umístili na druhém místě.

V soutěži jednotlivců opanoval nejvyšší stupeň vítězů Radek Vinklář z Libereckého kraje, druhé místo obsadil Tomáš Byra z Jihočeského kraje a na třetím místě stanul Lukáš Ochrana ze Středočeského kraje.

Pro soutěžící byly opět připraveny disciplíny, které prověřily jejich teoretickou připravenost i praktickou zdatnost, konkrétně úroveň řidičských dovedností, schopnost ovládat vozidlo ve vysoké a nízké rychlosti, otáčení vozidla, schopnost týmové spolupráce, manuální zručnost a znalosti z oblasti technických oborů, základů první pomoci a pravidel silničního provozu.

V prvním dnu se všech 56 soutěžících utkalo v osmi disciplínách, mezi nimiž nechyběly různé jízdy zručnosti, vědomostní test, výměna kol a jako překvapení tajná disciplína, a to „poznávačka“ log známých i méně známých automobilek.

Pedagogický doprovod si mohl vyzkoušet disciplínu otáčení vozidla v kruhu, která se ukázala být poměrně náročnou. V této soutěži zvítězil František Alexa z Jihomoravského kraje.

Na druhý den byly pro soutěžící připraveny nesoutěžní disciplíny, jako např. jízda s rally jezdcem po šotolině, na čtyřkolkách, motokárách a trenažéru WRC.

Akci pod záštitou  Radka Cikla, náměstka hejtmana Libereckého kraje, a Karla Kapouna, senátora Parlamentu České republiky, pořádal resort školství Libereckého kraje ve spolupráci s Autodromem Promotion s.r.o. a za podpory firem Total ČR s.r.o. a TRW Automotive – Lucas Varity s.r.o. Ocenění pro soutěžící dodalo rovněž regionální pracoviště BESIP Liberec.

Tento ročník Automobilea, stejně jako tři předcházející, byl účastníky i hosty hodnocen velmi kladně. K příjemné atmosféře bezesporu přispělo rovněž pěkné počasí, které panovalo v průběhu obou dní, a fakt, že posádka sanitního vozu nemusela ani jednou zasahovat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky