Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Včelaři oslavili Krajský den včely symbolicky na dětském hřišti

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8170|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tradiční Krajský den včely a Den mladých včelařů se konal o posledním květnovém víkendu za hustého deště  v areálu dětského hřiště Smeťák v Liberci – Františkově za hustého deště, ale zúčastněným chovatelům, ani návštěvníkům to z nálady neubralo. Sešli se zde „staří známí“ včelaři,  kteří pro malé a velké návštěvníky připravili zajímavý program „pod střechou“.

U proskleného úlu vzrušeně debatovali chovatelé Jiří Soustružník, Jiří Zajíček, Zdeněk Kosina, Zdeněk Moravec a předseda liberecké organizace Svazu včelařů František Mlčoch.

„Sdružujeme na 140 včelařů, kteří se dohromady starají o tisíc rojů. Mohu říci, že nevymřeme, přicházejí noví a mladší včelaři, a dokonce i ženy. Pracujeme s několika dětskými kroužky, například dobře fungují v Novém Městě p.S., Žibřidicích nebo ve Frýdlantě při Střední hospodářské škole,“ uvedl František Mlčoch, který sám vlastní 20 úlů.

Liberečtí chovatelé se nebojí ani nemocí včelích rojů, například varoázy, neboť mají propracovaný systém léčení.

„Těžíme z výborné organizovanosti a léčíme plošně, což v jiných zemích není,“ uvedl Zdeněk Moravec z Liberce, který připravuje pro místní organizace přednášky a semináře.  Vlastní deset včelstev a upozorňuje, že podpora kraje ve výši 400 000 Kč je příjemná, ale stačí pro nejjednodušší zahájení chovu maximálně pro osm nových včelařů.

„Zřízení chovu, pořízení úlů a další věci přijdou nováčka na padesát tisíc,“ podotkl.

Jiří Soustružník z Turnova vlastní  deset rojů a Zdeněk Kosina z Liberce  je včelařem už 50 let.

„Dříve jsem měl maringotku a jezdil jsem s včelami až k Frýdlantu. Teď už mám jen devět úlů,“ prozradil.

Jiří Zajíček z Příchovic pozorně poslouchal, neboť právě začíná s prvním úlem.

„Švagr je zkušený chovatel a rád mě zaučí,“ poznamenal.

Optimismus podtrhl předseda liberecké okresní organizace Svazu včelařů Vladimír Davídek.

„V celém okrese Liberec pracuje 580 včelařů s šesti tisíci úly,“ zdůraznil.

Návštěvníci se v průběhu Dne včely seznámili s chovem včel a jeho významem pro životní prostředí, zhlédli videoramu o významu včely v přírodě, prohlédli si skleněný úl s živými včelami i  výstavu pomůcek pro včelaření. Nechyběl prodej medu a ostatních včelích produktů, a také soutěže pro děti i dospělé.

 „Právě prezentace včelařství, podpora lidí, kteří se tomuto náročnému, ale krásnému koníčku věnují, a nábor nových mladých včelařů, to byly hlavní důvody, proč jsme  již pátý ročník Krajského dne včely pořádali,“ doplnil krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Podzimek.          

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky