Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zásahy stanice pro poraněné živočichy bývají zbytečné i kuriózní

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 07. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8449|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Náročnou sezónu mají pracovníci Záchranné stanice pro handicapované živočichy Archa v Liberci – Růžodole. Loni přijali přes 350 zvířat, letos to zatím vypadá, že pacientů bude víc než 400.

V Arše se starají hlavně o poraněné ptáky, ale složení „klientely“ je opravdu pestré. A ta letošní důkladně prověřuje síly obou ošetřovatelů!

„První „vlaštovkou“ byl počátkem dubna čerstvě narozený zajíček, kterého nálezce nevhodně odebral z přírody. Mláďata savců je nutné v první fázi života kojit každé 3 hodiny, a to i v noci. Sotva se intervaly kojení trochu prodloužily a my se těšili na delší spánek, přibyl další zajíček. A poté první srnče… a druhé, třetí, čtvrté. A pak další zajíčci z druhého vrhu…,“  přibližuje jarní starosti ošetřovatelka Ivana Hancvenclová.

Údělem ošetřovatelů bylo tedy ve stanici několik měsíců nocovat. Odměnou jim byl dobrý pocit, že díky jejich úsilí mláďata přestála všechny zdravotní komplikace a přežila.

„Smutné je, že většina mláďat se k nám dostane nevhodným postupem nálezce. Obvykle přijímáme mláďata, která lidé odeberou z přírody v domnění, že jsou opuštěná. Matka je však ponechává na místě a přichází několikrát za den nakrmit. V případě nálezu neporaněného mláděte by se měl člověk rychle vzdálit a mláděte se hlavně nedotýkat,“ vysvětluje Hancvenclová.

Ze srnčat, která liberecká stanice přijala, byl takový případ ale jen jeden. Další tři pomoc skutečně potřebovala. Matku prvního přejel vlak, druhému ji zabil pes a třetí našli lidé na dálnici s ošklivě zlomenou čelistí.

Pracovníci stanice řešili letos již řadu zajímavých případů. Například celou zimu se s pomocí veterináře a dobrých lidí marně snažili odchytit srnu, která se v Liberci na Nové Rudě pohybovala s drátem utaženým kolem krku, zarůstajícím ji do masa. Odchyt se podařil díky šťastné náhodě až v létě, kdy srna zaběhla do jedné zahrady. Drát byl odstraněn a srna ošetřena a vypuštěna.

Také poštolčí mládě se v Jenišovicích dostalo do úzkých vinou lidské činnosti –  zamotalo se do zbytku sítě, která chránila sochu na místním kostele před holuby. Ve spolupráci s dobrovolnými hasiči byla poštolka odchycena, ze sítě vysvobozena a vypuštěna.

Zásahy bývají občas i hodně kuriózní. V evidenci přijatých zvířat letos figuruje například prase domácí. To bylo odchyceno strážníky na rušné silnici nedaleko liberecké Hypernovy. Pracovníci Archy vyjížděli také k čerstvě vylíhlému a bohužel již uhynulému pštrosímu mláděti do parku na libereckém sídlišti a byli přivoláni k odchytu leguána, z něhož se „vyklubala“ gumová hračka! Ke Svijanům jeli kvůli podezření, že se tam pohybuje puma. Údajné pumí stopy patřily naštěstí psíku mývalovitému s mláďaty.

Stanici začala před 3 lety budovat při libereckém útulku pro opuštěné psy a kočky Zoologická zahrada Liberec. Důvod vzniku byl prostý: Nejbližší obdobná zařízení se nacházejí až v Litoměřicích a Libštátě.

V případě, že chcete jakýmkoliv způsobem podpořit činnost stanice Archa, můžete kontaktovat její vedoucí Mgr. Lenku Čápovou na tel. 485 106 412, 722 091 921 nebo e-mailu capova@zooliberec.cz.

Více o práci stanice naleznete na http://www.zooliberec.cz/centrum-pro-zvirata-v-nouzi/. Zde také můžete najít zásady, jak se zachovat při nálezu volně žijícího zvířete.

 

Centrum pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec – Archa

Ostašovská 570, Liberec 11

tel.: 485 106 412, 728 040 610 (ošetřovatelé Ing. Ivana Hancvenclová a Martin Zemánek)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky