Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Autoopravárenské obory vzkvétají v podhůří Krkonoš ve Vysokém n. J.

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 04. 2014 13:33
  • Školství

Sdílet článek

Na místě s majestátním výhledem na Krkonoše, Ještěd i Bezděz se nachází další ze středních škol zapojených v projektu TechUp - Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou.

Právě sem vedly kroky radní pro školství Aleny Losové, která se v doprovodu ředitelky školy Markéty Zelinkové seznámila s  rozsáhlým areálem školy. Přímo také zavítala do prostorů dílen na dvě volnočasové aktivity pro žáky školy ze zmiňovaného projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání.

„Šlo o moji první návštěvu střední školy ve Vysokém. Uchvátila mě nejen zdejší příroda a unikátní rozhled, ale především krásný a perfektně udržovaný areál školy, ve kterém naleznou žáci komplexní a moderní vybavení pro výuku auto oborů, na které se škola zaměřuje. Zdejší žáci se pravidelně umísťují v různých soutěžích autoopravárenských oborů. Své reprezentanty má škola také ve finále soutěže Automechanik Junior 2014, které proběhne od 28. – 30. dubna v servisním tréninkovém centru Škody Mladá Boleslav a jehož slavnostního zakončení se zúčastním. Věřím, že budu moci blahopřát reprezentantům vysocké integrované školy i k medailovým umístěním v některé z kategorií,“ vzpomíná radní Alena Losová na návštěvu školy a zmiňuje očekávané finále prestižní autoopravárenské soutěže.

V rámci projektu TechUp se integrovaná škola zaměřuje na aktivity pro své žáky i žáky základních škol. Pro děti ze základních škol organizuje projektové dny, kdy mají žáci šanci poznat na vlastní kůži, co obnáší práce v oborech Mechanik opravář motorových vozidel, Karosář, Autotronik či Opravář lesnických strojů. „Pro žáky máme připraveno 10 kol, na nich si zkusí opravit píchlou duši, seřídit brzdy nebo přehazovačku. Využijí i sady stavebnic Merkur, které máme upraveny tak, že dokáží simulovat dokonce parní stroj. Na našem okruhu si ti odvážnější vyzkouší jízdu na malé motorce, tzv. minibiku,“ shrnuje ředitelka školy Markéta Zelinková náplň projektového dne.

Pro prohloubení znalostí žáků SŠ v jednotlivých oborech slouží dva volnočasové kroužky zařazené do TechUpu - Práce s diagnostickým přístrojem a Oprava a údržba jednostopých vozidel. Každý týden čeká na frekventanty nadstavba běžného učiva, ale také zábava, která spočívá v tom, že žáky udržované a opravované motocykly jsou následně testovány na školní motokrosové trati.

„Velkou radost nám aktuálně dělá rovněž nově pořízená lakovna pro školní pracoviště, kterou jsme získali díky dotaci 4 231 042 Kč z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod,“ dodala na závěr setkání s radní Alenou Losovou ředitelka střední školy.

Liberecký kraj získala na projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji - „TechUp“ finanční dotací 58 milionů korun, kterou poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Cílem projektu je přiblížit a zpopularizovat technické a přírodovědné vzdělání žákům základních a středních škol.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky