Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Euroregion Nisa posedmé cenil nejlepší přeshraniční projekty

11. 12. 2014

Nejhodnotnější přeshraniční projekty, nejlepší studentské práce a tři významné osobnosti ocenila v sedmé Ceně Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 devítičlenná mezinárodní porota. Letošního klání, které vyvrcholilo předáním cen v Oblastní galerii v Liberci, se zúčastnilo šestadvacet společných projektů. Hasiči, města, školy, divadla a spolky soutěžili ve třech kategoriích: nejlepší přeshraniční komunální spolupráce, nejlepší přeshraniční spolupráce v rozvoji společného prázdninového regionu, a nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti kultury, sportu a vzdělaní.

Ceny předávali za Liberecký kraj hejtman Martin Půta a jeho statutární náměstkyně Hana Maierová.

Cena Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa vznikla v roce 2008 jako pokračovatel Ceny Inovace, která byla určena především podnikatelům. „Rada Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se tehdy rozhodla rozšířit oceňování nejlepších euroregionálních partnerství i v dalších oblastech, jako je kultura, sport, cestovní ruch a dalších. Smysl Ceny ERN není hodnotit jednotlivé projekty, ale konkrétní přeshraniční spolupráci,“ vysvětlil tajemník Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Do kategorie Nejlepší přeshraniční komunální spolupráce se letos přihlásilo celkem pět projektů. Jako nejlepší vybrala porota společný projekt Měst Rokytnice nad Jizerou a Powiat Jelenigórski. Jedná se o přeshraniční spolupráci hasičských sborů v Krkonoších. „Příhraniční oblast západních Krkonoš je nejproblémovějším územím v případě vzniku přírodního požáru v rozsáhlých lesních porostech v Krkonošském národním parku. Pro minimalizaci škod v případě vzniku požáru je proto nutná spolupráce hasičských jednotek z obou stran hranice,“ píše se v žádosti projektu.

V jeho rámci se konalo mimo jiné několik společných cvičení, do nichž se zapojily Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, jednotky sborů dobrovolných hasičů měst Rokytnice nad Jizerou, Harrachov, Špindlerův Mlýn, obce Vítkovice, Krkonošského národního parku (KRNAP), Straža Požarna w Jeleniej Górze a Szklarska Poreba, Piechowice, Starostwo Powiatu Jeleniogórskiego a KPN v oblasti západních Krkonoš.

Nejmenší počet projektů (3) byl přihlášen do kategorie Nejlepší přeshraniční spolupráce v rozvoji společného prázdninového regionu.

Na první místo dali odborníci společný projekt Verhkehrsverbund Oberlausitz-Niederschlesien GmbH a Krajského úřadu Libereckého kraje.

Cílem projektu s názvem NEISSE GO / NISA GO je „dlouhodobé zajištění a zlepšení přeshraničních nabídek veřejné hromadné dopravy a tím umožnění trvalé udržitelnosti rozvoje Euroregionu“. K naplnění této ideje byl společně vyvinut osobní interaktivní plánovač cest, který umí všem obyvatelům i návštěvníkům regionu vždy a všude poskytnout důležité informace ve dvou jazycích.

Nejvíc projektů (18) bylo hodnoceno v kategorii Nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti kultury, sportu a vzdělaní. Hlavní cenu, což je jako v ostatních kategoriích skleněná kapka z českého křišťálu vyrobená studenty Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě, získal projekt „J-O-Ś, spolupráce divadel v Jelení Hoře, Liberci a Žitavě“. Získaly ho společně Divadlo F. X. Šaldy, Gerhart Hauptmann-Theater Görlitz Zittau GmbH a Teatr Im. Cypriana Kamila Norwida.

„Organizace J-O-Ś vznikla v roce 2011 jako iniciativa teď již bývalých šéfů divadel. Jde o lepší spolupráci, výměnu inscenace, herců, inscenátorů. Cílem J-O-Ś je v umění a kultuře bořit ,hranice‘ a jazykové bariéry,“ představila úspěšný projekt Lenka Doláková z Euroregionu Nisa.

Součástí Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 bylo vyhodnocení nejlepších studentských prací. Letos odborná porota vybrala práci Billa Pottharsta: Německo-polská soutěž - Ideje o budoucnosti mládeže ve městech Görlitz a Zgorzelec. Autor, student Fakulty sociálních věd Hochschule Zittau/Görlitz, vytvořil společně s dalšími studenty koncept soutěže, která oslovuje mládež obou měst-dvojčat. Měla by mladé lidi na obou stranách hranice podnítit k tomu převzít zodpovědnost za svoji budoucnost a podíleli se na ní. Vítěz dostal stipendium ve výši 300 eur.

Rada Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa jako každoročně také odměnila významné osobnosti všech tří sousedních států, kteří se zasloužili o rozvoj tohoto území. Letos Speciální cenu obdrželi liberecký básník, překladatel a novinář Luboš Příhoda, zakladatel a mnohaletý šéf světově známého Biegu Piastów Julius Gozdowski a bývalý ředitel sdružení Dopravní svaz Horní Slezsko (ZVON) Georg Janetzki.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588