Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasiči v Bítouchově dostali pamětní plaketu Ministerstva obrany za péči o pomník padlých z 1. sv. války

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 12. 2014 15:52
  • Územní plán

Sdílet článek

Sbor dobrovolných hasičů v Bítouchově obdržel 29. listopadu pamětní plaketu Ministerstva obrany za péči o válečné hroby.

Plaketa byla udělena za významný podíl Bítouchovského sboru na opravě válečného hrobu - pomníku, který je věnován památce 44 občanů Bítouchova, kteří padli v letech 1914 – 1918 na různých frontách 1. světové války. Přítomným poděkoval zástupce Ministerstva obrany Imrich Vetrák jménem potomků padlých, jimž je opravený Bítouchovský pomník věnován.

„V Bítouchově se stejně jako v mnoha dalších obcích po celé naší zemi nachází pomník, který má s těmi ostatními jednu významnou společnou vlastnost. Všechny tyto objekty, i když jsou věnovány obětem různých válek, jsou jakýmsi zastavením v čase. Připomínají nám vojáky nebo civilisty, kteří v boji za svou zemi položili život. Připomínají nám historické události, které utvářeli náš současný život,“ řekl mimo jiné Imrich Vetrák.

Pro většinu obcí je podle něj péče o tyto objekty běžnou součástí péče o celou obec. Dokonce se dá pozorovat přímá úměra mezi stavem válečného hrobu a celkovým vzhledem obce.

„Do péče o válečné hroby, se naprosto dobrovolně a zcela nezištně, zapojují i jednotliví občané nebo spolky. Pro některé z nich se doslova jedná o celoživotní poslání a patří jim za to poděkování. Do této kategorie patří i péče o Bítouchovský pomník, který se své opravy dočkal právě díky iniciativě místních občanů a za významného přispění místního hasičského sboru,“ doplnil zástupce MO.

Udržování válečných hrobů a pietních míst v dobrém stavu je však pouze jednou stranou mince. Neméně důležité a pro budoucnost možná i důležitější je udržovat v dobrém stavu také lidskou paměť.

V tomto roce si připomínáme 100 let od vypuknutí Velké války, později známé jako 1. světové války. To je mimo jiné i velmi vhodná příležitost k tomu, abychom si připomínali důvody a okolnosti vzniku tohoto válečného konfliktu, potažmo vzniku válečných hrobů.

Je to příležitost vzpomenout i na oběti těchto válek. Často se jedná o nevšední činy a osudy dnes již naprosto zapomenutých lidí, kteří žili ve stejných obcích jako my, a kteří pro svou vlast položili život. Oni, naši pradědové, jsou součástí našich kořenů.

„Pro samotné vojáky nebo i civilisty, kteří pro svou vlast položili život, mnoho udělat nemůžeme. Jejich životní pouť již skončila. O to významnější je pak to, co všichni bez rozdílu, udělat můžeme. A to je – nezapomenout. Každý můžeme pomoci uchovat jejich památku a nezapomenout jejich obětí. A to je i jedním z cílů péče o válečné hroby,“ uzavřel Imrich Vetrák.

V předchozích letech tuto plaketu obdrželi také: Kunratice u Frýdlantu za obnovu PAMÁTNÍKU ŠARVÁTEK V TONGRUNDU, dále obec Radimovice, Tatobity a Chuchelna.

Výklad symbolů, které jsou na plaketě zastoupeny:

  • základním motivem plakety je plamen, symbolizující jak vše spalující oheň války, tak i plamínky svíček na hrobech padlých. Přeneseně symbolizuje i věčnou paměť na válečné oběti, kterou je třeba neustále udržovat a ochraňovat.
  • Tvar plamene ovšem připomíná také slzu, odkazující na smutek pozůstalých, řečeno slovy básníka a válečného veterána (kanadský spisovatel a válečný veterán Farley Mowatem) těch, kterým bylo souzeno přežít.
  • Základní motiv je doplněn stylizovanou stélou s českým lvem, která odkazuje na hroby českých vojáků, padlých pro vlast po celém světě.

Viz také: http://www.valecnehroby.army.cz/Evidence/detail-hrobu-ci-mista?id=140694

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky