Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komise Asociace krajů pro kulturu a cestovní ruch není spokojena s návrhem ministerstva skrytě snížit rozpočet na živé umění

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 10. 2014 15:01

Sdílet článek

V Galerii Středočeského kraje se v závěru minulého týdne konalo 7. zasedání Komise Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Jednání zahájil nový předseda komise, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Poprvé se své funkce místopředsedkyně této komise ujala i náměstkyně hejtmana Hana Maierová z Libereckého kraje, kterou jmenovala Rada asociace krajů na svém červnovém zasedání. Zodpovídá především za oblast cestovního ruchu. Komise také vzhledem k šíři problematiky, která jí byla svěřena, rozhodla o zřízení funkce druhého místopředsedy a zvolila radního ze Středočeského kraje Zdeňka Štefka, který bude zodpovídat za oblast kultury a památkové péče.
Na programu první části jednání byl zákon o kultuře, zákon o ochraně památkového fondu, koncepční podpora divadel a hudebních festivalů.

V několik hodin trvající debatě představili aktuální situaci zástupci Ministerstva kultury, náměstkyně Anna Matoušková, náměstek Miroslav Rovenský a spolutvůrci zákona o ochraně památkového fondu Jiří Vaječné a Martin Zídek.
Podle náměstkyně hejtmana LK se ukázal jako legislativně nejméně projednaný zákon o kultuře, který přišel k připomínkování bez informace o vlastní genezi a záměru. Proto Komise také požádala Ministerstvo kultury o sdělení, jakou formou vznik zákona bude probíhat,“ poznamenala náměstkyně hejtmana. Komise také vzala pozitivně na vědomí, že byl posílen rozpočet Ministerstva kultury na podporu živého umění, upozornila však zároveň na určité zkreslení tohoto navýšení.

Prostředky na dvě mimořádné akce totiž  byly zahrnuty do celkového rozpočtu. První je akce  „Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015“ (dotováno 40 mil. Kč), která nabídne několik set akcí nejrůznějších žánrů od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec, až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru od 17. ledna 2015 město Plzeň po celý rok.

Druhou finančně náročnou akcií je pak  13. ročník „Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru“, který se bude konat  od 18. do 28. června  2015  (25 miliónů Kč).

„Podle našeho názoru  by měly být tyto dvě akce financovány mimo peníze určené na živé umění – tedy činnost divadel, knihoven, pořádání festivalů  a dalších kulturních akcí. Pokud by to takto zůstalo, znamenalo by to dokonce snížení reálných finančních prostředků na tuto podporu o 40 miliónů korun,“ upozornila a vysvětlila Hana Maierová.
Po vypořádávání připomínek k památkovému zákonu se členové komise dohodli, že kraje zpracují své stanovisko k zákonu o ochraně památkového fondu do konce října.
V části programu věnované problematice cestovního ruchu, kterou moderovala místopředsedkyně komise Hana Maierová, vystoupili zástupci ministerstva pro místní rozvoj.

Náměstek ministra Jiří Houdek představil současnou podobu integrovaného regionálního operačního programu a možnosti jeho využití pro potřeby kultury a cestovního ruchu. Členové komise se zajímali především o aktuální stav budoucí podpora památek a modernizace muzeí. Další pracovníci MMR pak prezentovali návrhy legislativních změn v oblasti cestovního ruchu – pozitivní v oblasti průvodcovských služeb a pojištění zájezdů.

„V podstatě bez vývoje zůstává  otázka zákona o cestovním ruchu, který by měl komplexně řešit systém organizace a kompetencí v cestovním ruchu, včetně finanční podpory za strany státu,“ zdůraznila liberecká náměstkyně hejtmana s tím, že toto téma vzbudilo největší diskuzi, v jejímž závěru přítomní formulovali požadavek předložení postupu zpracování zákona včetně harmonogramu.

Na jednání nechyběla ani informace o předpokládané podpoře cestovního ruchu formou dotačního titulu, informace o exkluzivních destinacích EDEN, stezkách kulturního dědictví, podpoře cyklostezek (včetně záměru prosadit cyklostezku jako veřejně prospěšnou stavbu) či sjednocování barev pro značení stezek pro vozíčkáře.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky