Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou usilují o navýšení peněz pro financování projektů prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území v letech 2014-2020

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 07. 2014 20:04
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj a statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou požádala o navýšení alokace určené pro projekty v rámci Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ). Kraji a městům bude umožněno pomocí tohoto programu čerpat dotace v rámci programového období EU 2014 – 2020.

Dle pracovního návrhu Národního dokumentu k územní dimenzi se aglomerace krajských měst dělí na dvě skupiny podle počtu obyvatel. Větší aglomerace (metropolitní oblasti), jako například Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská nebo Hradecko-pardubická, budou moci čerpat až 65 mld. Kč prostřednictvím tzv. Integrovaných teritoriálních investic (ITI). Menší aglomerace, jako například Liberecko-jablonecká, Zlínská, Českobudějovická nebo Karlovarská, budou moci čerpat alokaci až do výše 10 mld. Kč prostřednictvím IPRÚ.

„Dominantním cílem IPRÚ bude posílení vnitřní soudržnosti a zvýšení konkurenceschopnosti územních celků. Vzhledem ke stávajícím problémům těchto regionů v oblasti dopravní infrastruktury, životního prostředí a ekologizaci dopravy, dostupnosti veřejných služeb, přístupu na trh práce atd. se zatím vyčleněná částka pro tato území jeví jako nedostatečná. Domnívám se, že rozdíl finančních alokací mezi ITI a IPRÚ je příliš velký a může způsobit značné rozdíly v kvalitě poskytovaných veřejných služeb v jednotlivých městech v následujících sedmi letech. Proto usilujeme o změnu,“ uvádí hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V rámci jednotlivých IPRÚ nebudou řešeny potřeby pouze území zahrnující samotná statutární města, ale budou zahrnovat výrazně širší území v rámci regionu tak, aby mohly být pokryty potřeby i okolních měst a obcí. V mnoha případech se jedná o investičně náročné projekty s významným dopadem do území, jejichž cílovou skupinou jsou nejen obyvatelé statutárních měst, ale obyvatelé celého regionu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky