Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké vertikály stojí v Severočeském muzeu

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 10. 2014 13:12

Sdílet článek

Ve slavnostním vestibulu Severočeského muzea v Liberci je do 2. listopadu k vidění panelová výstava s podivným názvem „Liberecké vertikály“ autorů Jaroslava Zemana a Jiřího Křížka.

 

Na historických i současných fotografiích a obrazových dokumentech jsme představili šestnáct nejznámějších výškových staveb, z nichž se některé staly symbolem města.

„Touto výstavou jsme se pokusili náznakem představit stavební růst Liberce nikoli do plochy a šíře, ale do výšky,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek s tím, že tradiční dominanty kostelů sv. Antonína Velikého a Nalezení Sv. Kříže, staré radnice a gallasovského zámku doplnily od poloviny 19. století továrny s komíny, které vyrostly po okrajích i v bezprostředním centru města.

Průmyslová konjunktura přinesla Liberci podle něj bohatství a sebevědomí, které se na přelomu 19. a 20. století zhmotnilo ve věžích nové radnice, muzea i do nově vystavěných nebo přestavěných věží kostelů. Turistický sport a volný čas daly v téže době vzniknout rozhlednám v okolních horách, které samy o sobě dávaly Liberci jedinečný vertikální rozměr a charakter.

Meziválečná doba přinesla architektonicky zajímavé, ale k svému okolí nepřiměřené budovy obchodních domů Dunaj nebo Baťa. Je překvapivé, že velmi podobný příběh se v Liberci odehrál o osmdesát let později při stavbách obřích hypermarketů v samotném srdci města s tím rozdílem, že se z nich tentokrát vytratila kvalita. Protikladem k architektonickému podprůměru současnosti zůstává už více jak 40 let vysílač a horský hotel na Ještědu – geniální dílo Karla Hubáčka a jeho kolegů z libereckého Stavoprojektu.

„Z technicky zajímavých a originálních libereckých staveb moderní doby jsme ještě vybrali nedoceněnou, avšak vzorně opravenou technickou raritu – sídlo Krajského úřadu Libereckého kraje. Návštěvníkům výstavy přejeme, aby je výškové stavby inspirovali k pohledu vzhůru, protože v Liberci je na co se dívat. Pokud se budete chtít dozvědět něco více, jedinečným zdrojem pro další poznávání liberecké architektury je od roku 2011 webový portál www.Liberec-Reichenberg.net , který byl i základem pro přípravu této výstavy,“ zve ředitel muzea.

Výstava byla uspořádána v rámci projektu Topografie staveb moderní architektury (TOPOMOMO) financovaného z programu přeshraniční spolupráce Cíl3 Česko-Sasko pod vedením kooperačního partnera Technické univerzity v Liberci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky