Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj jde do turistického roku 2014 tentokráte s mottem „Po stopách letokruhů“

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2014 13:40

Sdílet článek

V letošním roce se Liberecký kraj prezentuje s mottem „Po stopách letokruhů“, které je zaměřeno na dřevo a vše, co s ním souvisí.

Partnerem letošního motta jsou Lesy ČR, s.p., Krajské ředitelství Liberec.

„Společně tímto tématem podporujeme návrat k přírodě, venkovskou turistiku, lidovou architekturu, zejména podstávkové domy, regionální výrobky, pěší a cykloturistiku, naučné stezky a nově proznačenou turistickou trasu po hřebenech hor Hřebenovka. Ta propojuje Jizerské hory, Černostudniční hřbet, Ještědský hřeben, Lužické hory a Žitavské hory,“ vypočítala náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová.

Projekt Hřebenovka podle ní ukončil Liberecký kraj společně s německým partnerem Landkreis Görlitz v minulém roce, jeho cílem je přilákat návštěvníky i do méně exponovaných míst a připravit pro ně turistickou nabídku. Liberecký kraj chce pokračovat v proznačení Hřebenovky i dále, již jednal s Ústeckým, Karlovarským a Královehradeckým krajem o pokračování. Původní Modrá Hřebenovka (Blauer Kammweg) vedla v českých zemích od Aše až na Praděd, Libereckému kraji chybí v současné době úsek Orle – Labská bouda.

Liberecký kraj své motto představil již v únoru na veletrhu Holiday World 2014, kdy za svou expozici v podobě „horské dřevěné chaty“ získal 3. místo. Kromě veletrhů se návštěvníci mohou v letošním roce těšit na nové tipy na výlet a nově zpracované naučné stezky, obsahující mapu a text v * pdf formátu, naeditované na turistických portálech www.liberecky-kraj.cz a www.hrebenovka.cz . Pro lepší vizuální dojem turistických stránek byly pořízeny nové virtuální prohlídky a fotografie, kompletní propagační řada materiálů je navíc ke stažení v elektronické podobě na portálech.

V současné době se začíná pracovat na novém projektu Moderní příležitosti marketingu cestovního ruchu z programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko v letech 2007 – 2013, který jistě potěší všechny milovníky nových technologií.

„Hlavní aktivitou projektu je vytvoření přeshraničního turistického průvodce v podobě mobilní aplikace,“ řekla náměstkyně s tím, že  Lead partnerem projektu je Liberecký kraj, kooperačním partnerem je Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz mbH. Spolupracujícím subjektem leadpartnera bude Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Libereckého kraje, které slučuje členy z řad veřejné a soukromé sféry, profesních organizací i akademické sekce.

V hledáčku propagace Libereckého kraje má své místo i nově otevřená Oblastní galerie Liberec v bývalých městských lázních a iQLANDIA, které představují nový turistický cíle v Libereckém kraji.

V rámci tématu podporujeme Den podstávkových domů, který se uskuteční 6. července, kdy majitelé těchto objektů „otevřou“ své domy i pro návštěvníky. Zároveň se téma „dřevo“ objevuje i v nové stálé expozici na Dlaskově statku – „Z jednoho kmene“, která se věnuje tradičním technologiím rukodělného zpracování přírodních matriálů – dřeva a proutí,“ připomněla Hana Maierová.

Stálá expozice, která bude na Dlaskově statku zpřístupněna po celý rok, se seznamuje návštěvníky s dílem tesařů, sekerníků, truhlářů i řezbářů, košíkářů a dalších výrobců. K vidění jsou nejen hotové výrobky, ale i ukázka dovednosti a řemeslného umu. Slavnostní otevření výstavy se uskuteční 19. dubna v rámci Velikonoc na Dlaskově statku.  Téma Libereckého kraje podpoří i Den lidové architektury, který se koná 20. července taktéž na Dlaskově statku a garantem je Muzeum Českého ráje v Turnově.

Liberecký kraj se v letošním roce podílí na řadě akcí, kde zajišťuje prezentaci cestovního ruchu a turistické nabídky:

-          květen – září: „oslavy“ 10-letého výročí jízdenky Libnet

-          14. června: Krajské slavnosti (Liberec – OC Plaza)

-          27. července: Benátská neděle (Liberec – Vesec)

-          7. – 10. srpna: Křehká krása (Jablonec nad Nisou)

-          20. září: Oslavy Ještědu (Liberec – Ještěd)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky