Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má na vlastní silnici v provozu svou první meteohlásku

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 12. 2014 16:27
  • Doprava

Sdílet článek

Od poloviny prosince má Liberecký kraj jako vlastník silnic II. a III. třídy v provozu svou první meteohlásku.

V rámci akce Rekonstrukce silnice III/29019  Horní Polubný - Kořenov, kterou Liberecký kraj realizuje z Regionálního operačního programu, byla postavena a dána do provozu první meteostanice na silnicích ve vlastnictví Libereckého kraje, která se nachází na křižovatce silnic I/10, III/29019 a II/290 v Kořenově. V současné době je již meteostanice zapojena do celostátního systému jednotného systému dopravních informací, včetně videodohledu: http://meteo.ntd.cz/korenov/ .

Pro správu a údržbu jsou podle Martina Čápa, vedoucího oddělení investic Krajské správy silnic LK,  meteostanice důležitým faktorem.

„Meteostanice informují o tom, kolik kde leží sněhu, jaký fouká vítr nebo jestli se na silnici nevytvořilo nebezpečné náledí, případně, zda-li se náledí nedá očekávat,“ vysvětlil vedoucí oddělení a doplnil, že v některých případech lze meteostanice napojit na proměnné dopravní značky, které informují i účastníky silničního provozu přímo.

 

Do současné doby byly v provozu pouze meteohlásky na silnicích ve vlastnictví státu, tedy na rychlostních silnicích a na silnicích I. třídy, které spravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Liberecký kraj v rámci správy a údržby silnic II. a III. třídy využíval zejména informace z těchto meteostanic. „Vzhledem k tomu, že pokrytí meteostanic na státních silnicích nedostačuje, a v některých oblastech Libereckého kraje se silnice I. třídy nenachází, nechal Liberecký kraj zpracovat studii pokrytí silniční sítě kraje meteostanici. Cílem je optimalizovat finanční prostředky na výkon zimní údržby a dosáhnout finanční úspory,“ uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy KÚ LK.

 

V roce 2015 plánuje Liberecký kraj realizaci další meteostanice a to na silnici II/295 u Studence, Zálesní Lhoty. V dalších letech plánuje kraj výstavbu meteostanic zejména v oblastech mimo silniční síť státních silnic, konkrétně například u obce Bohatice a obce Tuhaň na Semilsku.

Tyto meteostanice jsou již naprojektovány a jsou vydaná povolení k realizaci,“ prozradil krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

 (viz mapa v příloze) 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky