Liberecký kraj navštívil velvyslanec Izraele v ČR, zajímal se o nové možnosti spolupráce

18. 12. 2014

Do Libereckého kraje zavítal v závěru minulého týdne velvyslanec Státu Izrael Gary Koren. Během jeho krátké návštěvy pobesedoval se studenty gymnázia, prohlédl si Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity Liberec a s vedením kraje jednal o možnostech navázání spolupráce.

Na Technickou univerzitu v Liberci, kterou izraelský velvyslanec navštívil poprvé, jej doprovodili statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová a náměstek hejtmana Marek Pieter. Na půdě univerzity delegaci přivítali rektor Zdeněk Kůs a prorektor pro výstavbu a rozvoj Ondřej Novák, kteří univerzitu a zejména její výzkumné centrum krátce představili. Poté se přesunuli na prohlídku několika laboratoří. „Dozvěděl jsem se tady spoustu nových a zajímavých informací. Měli bychom spolupracovat na akademickém poli. Vidím zde velkou šanci pro vědce i firmy,“ uvedl Gary Koren.

„Pan velvyslanec pro svou zemi aktivně vyhledává možnosti, jak navázat spolupráci nejen v oblasti cestovního ruchu a kultury, ale také ve výzkumu, vývoji a průmyslu,“ uvedl hejtman LK Martin Půta, který izraelského velvyslance poté přijal v sídle kraje.

V úvodu nejprve krátce pohovořil o společnosti Mega a.s. ve Stráži pod Ralskem, jejíž Membránové inovační centrum si při této návštěvě velvyslanec nestihl prohlédnout. Slíbil ale, že při další cestě do kraje si tuto příležitost určitě nenechá ujít.

Společně také hovořili o židovských památkách na území kraje. Velvyslanec mimořádně ocenil novou židovskou synagogu v Liberci, která je součástí Krajské vědecké knihovny a na jejímž místě do roku 1938 stávala jedna z největších synagog. O židovskou kulturu je zájem zejména v Turnově, což potvrdila statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová. „Turnovská synagoga pochází z počátku 18. století. V roce 2006 proběhla její obnova, protože několik let zpátky bohužel sloužila jako sklad domácích potřeb. V Turnově se tak probudil opravdu velký zájem o židovskou kulturu a historii,“ doplnila náměstkyně, která v závěru návštěvy velvyslanci nabídla možnost propagace Izraele v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Právě tam se různé země představují. Připomněla například úspěšnou výstavu Velvyslanectví Norského království, která se uskutečnila vloni v zimě.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz