Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministr vnitra se osobně přesvědčil, že liberečtí strážníci zachraňují i životy

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 10. 2014 15:34

Sdílet článek

Vůbec prvním ministrem vnitra v historii, který si prohlédl prostory Městské policie Liberec, se stal v pondělí 6. října Milan Chovanec. Přijel na pozvání primátorky Martiny Rosenbergové, aby se nejen seznámil s činností strážníků a jejich spoluprací s Policií České republiky. Současně stiskl ruku libereckému strážníku Václavu Boháčkovi, který svou rychlou pomocí přímo v terénu zažehnal ve dvou případech měsíc po sobě nebezpečí ohrožení lidského života.

Primátorka Martina Rosenbergová seznámila ministra Chovance jak s prostory městské policie, tak i s její činností. Zdůraznila, že Liberec je jedním z nejzatíženějších měst v republice v tzv. nápadu trestné činnosti, kde město pod Ještědem zaujímá desáté místo. Vyzdvihla koordinační smlouvu o vzájemné spolupráci libereckých strážníků se státní policií, která spočívá nejen ve vzájemném předávání informací, ale také třeba v tom, že státní policisté mohou využívat i kamerový systém Městské policie Liberec.

„V jednání je vstup naší městské policie do radiové sítě PEGAS. O špičkové úrovni naší policie svědčí také její úspěšnost v žádostech o dotace v rámci projektů prevence kriminality, i to, že její služby využívá rovněž město Frýdlant,“ uvedla primátorka.

Ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík připomněl, že liberečtí strážníci umějí i jiné věci, než jen nasazovat botičky. Toho je příkladem právě Václav Boháček, který při obchůzce duchapřítomně zaškrtil ručníkem poraněnému muži silně krvácející ránu, a tak odvrátil hrozbu jeho vykrvácení. O měsíc později pak zaslechl volání o pomoc muže, který po srdečním kolapsu zůstal bezmocně ležet na zamčeném dvorku. Ležel na dvorku více jak hodinu. Václav Boháček k němu přispěchal, zkontroloval jeho základní životní funkce, přivolal Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje a zajistil informování jeho příbuzných.

„Svým příkladným přístupem přispěl v krátké době po sobě k záchraně dvou lidských životů,“ řekla primátorka při poděkování strážníku Václavu Boháčkovi. K její gratulaci se přidal také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a krajský ředitel Policie České republiky Vladislav Husák.

„Cením si nejen působení krajského ředitelství státní policie v rámci integrovaného záchranného systému, ale také toho, že pan ředitel Husák prohlubuje vztahy i se starosty obcí našeho kraje,“ poznamenal hejtman.

Oceněný strážník Václav Boháček slouží u Městské policie Liberec téměř dvacet let. Se svými činy se nikde nepochlubil, ani svůj zásah nezaznamenal mezi události své služby. Oba jeho zásahy vyšly najevo v okamžiku, kdy od jednoho ze zachráněných mužů přišlo na městskou policii oficiální poděkování. „Takovou slávu jsem nečekal. To, co jsem udělal, jsem vykonal během své služby. Je to samozřejmost. Nepovažuji to za nic výjimečného. Ale potěšilo mě, že mi poděkovalo tolik osobností, i sám ministr,“ svěřil se strážník.

Ministr Milan Chovanec slíbil, že městské policie vláda rušit nebude a pro liberecké strážníky měl jen samá slova chvály. „V jiných městech vládne mezi městskou a státní policií obrovská rivalita. U vás ne, což je moc dobře. U vás v Liberci se také povedla řada významných projektů, které jinde nevycházejí,“ podotkl ministr.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky