Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na odstraňování škod v liberecké galerii se pracuje, návštěvníkům jsou expozice nadále přístupné

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 12. 2014 15:07

Sdílet článek

Příčinou vytopení části stálých expozic Oblastní galerie Liberec, ke kterému došlo 29. listopadu,  bylo poškození objímky na jedné části klimatizace budovy. Voda protékající stropem do expozice přímo poškodila minimálně jeden exponát. Stav dalších uměleckých děl ze stálé expozice českého výtvarného umění bude nyní zkoumán a dlouhodobě sledován.

V úterý 2. Prosince navštívila galerii statutární náměstkyně hejtmana LK hana Maierová s vedoucím odboru cestovního ruchu, kultury památkové péče Martinem Nechvílem, aby se na místě seznámili s  následky havárie a i informovali se  o možnostech zlepšení technických podmínek při zajištění klimatizačního zařízení v půdních prostorách tak, aby se pro budoucnost zmenšilo riziko následků podobné situace, pokud by se někdy událost opakovala.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o závadu v záruční době, řeší odstranění Statutární město Liberec se stavební firmou provádějící rekonstrukci objektu. Škody po havárii jsou projednávány s pojišťovnami,“ uvedla náměstkyně hejtmana s tím, že o  řešení problému bude kraj jednat  společně s ředitelem Janem Randáčkem a  se zástupci Liberce, který je po 5 let  vlastníkem budovy.

Naštěstí poškození výtvarných děl je podle ní vzhledem k rozsahu havárie nevelké.

„Pro veřejnost je galerie běžně přístupná tak jako doposud, pouze část expozice moderního umění zůstane několik týdnů uzavřena do ukončení oprav a odstranění vlhkosti prostor tak, aby sem mohla být výtvarná díla opět vrácena,“ zdůraznila Hana Maierová.

 

Mgr. Jiří Langer

tiskový mluvčí

Libereckého kraje

 

Popis události

Protékání vody zpozorovala ostraha budovy přibližně v 6:30 hodin v sobotu ráno. V 6:45 přijel na místo havárie první zaměstnanec galerie. „Já jsem přišel do lázní chvíli před sedmou hodinou a situace skutečně nevypadala dobře,“ popsal situaci ředitel galerie Jan Randáček. Stropem silně prosakovala voda, která částečně stékala také po stěnách. Na podlaze byly velké kaluže vody, které vyplňovaly prakticky celou plochu místnosti. „Okamžitě jsme začali svěšovat obrazy ze zdí a odnášet plastiky z expozice na bezpečné místo v jiné části expozice. Současně byli povoláni další zaměstnanci galerie a firmy, které zajišťují pro galerii servisní a revizní činnosti.

Voda nejvíce zasáhla jednu místnost s expozicí českého výtvarného umění. Po podlaze zatekla do menší vedlejší místnosti a pod dveřmi se rovněž dostala na chodbu a na hlavní schodiště. Voda rovněž částečně prosákla podlahou do kavárny a do chodby u toalet pro veřejnost v prvním nadzemním podlaží.

 

Příčina havárie

Příčinou havárie byla prasklá objímka v přístroji, který čistí vodu pro zvlhčovače klimatizace. Voda ve vnitřním potrubí tohoto přístroje je pod vyšším tlakem než v běžném rozvodu vody, proto po prasknutí objímky došlo k úniku značného množství vody.

 

Poškození uměleckých děl

Umělecká díla, která se nacházela ve dvou zasažených místnostech, jsou nyní uložena v depozitáři. Jedno umělecké dílo se dostalo do přímého kontaktu s vodou. Voda protékala po zdi za obrazem, zvlhčila rám a rovněž plátno, které je natažené na tzv. blindrámu (vnitřní rám). Dvě umělecká díla, která byla namalována olejovými barvami na lepence, se „vyboulila“.

 „Lepenka bohužel rychleji vstřebává vzdušnou vlhkost a je tedy citlivější,“ dodal Jan Randáček

U žádného uměleckého díla, ať již obrazu, nebo plastiky, ale nedošlo k poničení, částečné destrukci uměleckého díla nebo jinému nevratnému poškození!

„Ještě dnes v pondělí přijede do galerie externí restaurátorka, která všechna díla prohlédne a bude-li třeba, tak si je odveze do svého ateliéru,“ popal další postup prací Jan Randáček.

Galerie dle jeho mínění v současné době nedokáže odhadnout náklady na případné restaurování. Dá se ale předpokládat, že půjde řádově o deseti tisíce korun, možná se celkové náklady na restaurování vyšplhají přes sto tisíc korun.

Omezení provozu galerie

Celé druhé nadzemní podlaží bylo pro návštěvníky uzavřeno. Ostatní části galerie ale byly otevřeny a návštěvníci si je mohli normálně prohlédnout. Galerie umožnila všem návštěvníkům vstup zdarma, aby kompenzovala nezbytná omezení provozu.

Pro návštěvníky bude muset zůstat uzavřena část stálé expozice českého umění. Konkrétně ta, která mapovala umění od roku 1900 do současnosti. V současné době (pondělí 1. 12. ráno) zaměstnanci galerie řeší otázku zprovoznění alespoň části stálé expozice českého výtvarného umění ve druhém nadzemním podlaží. Ostatní expozice a výstavy, ale také kavárna nebo výtvarná dílna jsou pro návštěvníky normálně otevřené a nedotknou se jich žádná omezení.

Opravy poškozených prostor

Budova lázní je v majetku města Liberce, proto opravy prostor bude zajišťovat město Liberec. Dá se předpokládat, že opravy budou zahájeny až po úplném vyschnutí stropu, zdí a podlahy.

„V tuto chvíli je těžké odhadovat, jak náročné opravy budou. Samozřejmě bych si přál, aby se nemusela opravovat podlaha, aby stačilo ´jen´ vymalovat. Ale to opravdu zjistíme až po úplném vyschnutí,“ dodal ředitel galerie.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky