Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový turistický okruh mapuje stopy Liebiegů v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 12. 2014 11:42

Sdílet článek

Jedna z nejvýznamnějších libereckých rodin, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář, je tématem nového libereckého turistického okruhu nazvaného „Po stopách Liebiegů”.

Rodina textilních průmyslníků se zasloužila o rozvoj průmyslu na Liberecku a firma Johann Liebieg & Co. svého času zaměstnávala tisíce zdejších obyvatel. Jejich liberecká textilní fabrika byla jedním z největších výrobců látek v celé tehdejší monarchii.

V dnešním Liberci po sobě Liebiegové zanechali stopy především v podobě architektury a architektonických celků. Nový turistický a průvodcovský okruh, který rozšiřuje nabídku města pro návštěvníky, provede zájemce více či méně známými místy v Liberci.

Objekty a místa jsou označena očíslovanými skleněnými tabulkami nebo stojany, z nichž se lidé dozví základní informace ve čtyřech jazycích. K novému průvodcovskému okruhu byla také vydána čtyřjazyčná brožura, která je volně dostupná na městském informačním centru spolu s mapovým podkladem, podle něhož mohou turisté putovat po Liberci.

Trasa návštěvníky zavede na 17 míst. Například do Liebiegova městečka, na původní sídliště Domovina, k vilám rodiny či na Libereckou výšinu. Součástí brožurky je také přehled průmyslové architektury partnera projektu - polské Jelení Hory. Více informací lze získat na městském informačním centru a na www.visitliberec.eu/liebieg, kde je k dispozici interaktivní mapa všech míst.

Nový průvodcovský okruh „Po stopách Liebiegů“ vznikl za podpory Fondu mikroprojektů Cíl 3 v Euroregionu Nisa.

S případnými dotazy k projektu se obracejte na Mgr. Zuzanu Koškovou, koskova.zuzana@magistrat.liberec.cz, 485 243 137.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky