Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pěvec Vele potěšil na vernisáži rodinné výstavy jubilující umělkyně tří generací

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2014 15:09

Sdílet článek

Pěvec Národního divadla Luděk Vele svými dvěma nádhernými operními áriemi potěšil v úvodu  vernisáže  výstavy nazvané Jubilantky v sídle Krajského úřadu LK hned tři generace umělkyň a jejich příznivců.

Za klavírního doprovodu Borise Joneše zazpíval a zároveň popřál Anně Makovcové (95 let, matka a babička – výtvarnice divadelních kostýmů), Janě Kaplanové (70 let, dcera a matka - výtvarnice obrazů z paličkované krajky) a Dagmar Jelínkové (50 let, vnučka a dcera – výtvarnice s využitím textilních technik a zpracování ručního papíru)  mnoho štěstí a zdraví do dalších úspěšných let.

„Všechny tři spojuje rodinný soulad s uměním, přírodou a přírodními materiály. Jejich talent je spojen šikovností a přirozeným citem,“ říká gratulant Luděk Vele.

Zahájení se v naplněném vestibulu kraje zúčastnili hejtman LK Martin Půta, jeho náměstkyně pro kulturu Hana Maierová, radní a další vzácní hosté.

Rodinná výstava textilní techniky umělkyň tří generací přilákala na stovku fanoušků textilního umění - každé jiné, ale každé  osobitě krásné.  Jak tvrdili někteří diváci a moderátor vernisáže Ivo Kaplan  - příbuzný všech tří dam: „I pavouk by mohl závidět -  v přesnosti, pečlivosti a tvarové kráse a vynalézavosti“.

Výstava je přístupná do konce měsíce dubna v pracovní dny 8.00 - 17. hodin.

Anna Makovcová byla dlouholetou vedoucí krejčovny libereckého divadla a oblíbenou divadelní kostýmní výtvarnicí. Při této činnosti vycházela z prvků historické módy a její moderní

kostýmy odpovídaly základnímu měřítku současné módy. Jako autorka je podepsána pod desítkami činoherních i operních inscenací, nejprve v Severočeském divadle Liberec, které později změnilo název na současné Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Dobrou spolupráci s ní oceňovali nejen herci, ale také výtvarníci scén, kde barevné řešení kostýmů muselo dobře vázat i na barevnost vlastní scény. její kostýmy byly navrhované s neobyčejným smyslem pro celkový tvar a detail.

Anna Makovcová

Vlastibořice čp. 9/33

463 44 Sychrov

Kolekce Jany Kaplanové představuje obrazy z paličkované krajky.  Zatímco grafik vede linku kresby ostrým perem na papíře, vytváří Jana Kaplanová svá paličkovaná díla kresbou nití, kdy překreslené tvary, realizované z množených nití, jsou vlastně grafikou, vytvořenou jemnými

nitěmi. Její jemnost je v konečném obraze umocněná neobyčejně přesvědčivým a umělecky vysoce náročným způsobem. Z námětů je autorce nejvlastnější příroda a divadelní prostředí. Ty představuje s uvolněnou, nespoutanou fantazií a usiluje o dekorativní stylizaci, zachovávající vždy jasnou formu obsahu.

Jana Kaplanová

Brněnská 22

460 01 Liberec 2

tel.: 484 847 483, mob. 723 371 

Dagmar Jelínková je autorkou uměleckých děl s přírodními motivy. Jejich ztvárnění je zobrazeno technikami šité a paličkované krajky, tkaní a také technikou originálního zpracování ručního papíru. Její tvůrčí myšlenka je vyjádřena svrchovanou a působivou formou, čímž zůstává i nadále živou. Autorka nás obklopuje průzračnou snovou krásou vazby nití, dynamikou jejich linií a struktur. Celá její tvorba je vážnou soustředěnou meditací, obracející se k návštěvníkům – milovníkům umění a tiše vyzývající k zamyšlení nad krásou.

Dagmar Jelínková

Vlastibořice čp. 60

463 44 Sychrov, mob. 604 664 981

Viz také medailonky v příloze!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky