Rada kraje navrhuje Zastupitelstvu LK vyplatit odměnu Zuzaně Kocumové

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

• 03. 12. 2014 15:02

Rada kraje navrhuje v souladu se zákonem o krajích Zastupitelstvu LK poskytnutí měsíční odměny Zuzaně Kocumové, člence Zastupitelstva Libereckého kraje, v souvislosti s jejím odvoláním z funkce uvolněné členky zastupitelstva, a to po dobu 3 měsíců ode dne odvolání z funkce. Poskytnutí odměny je navrženo v souladu s § 50 odst. 5 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích a musí jej ještě schválit Zastupitelstvo LK na svém příštím jednání dne 16. 12. 2014.

Youtube video

Zuzanu Kocumovou z funkce statutární náměstkyně hejtmana a členky Rady Libereckého kraje odvolalo dne 25. 11. 2014 Zastupitelstvo Libereckého kraje. Funkci vykonávala jako uvolněná členka zastupitelstva v souladu se zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (dále jen zákon o krajích).

Zastupitelé kraje, kteří jsou pro výkon funkce uvolněni, nepobírají plat či mzdu, ale dostávají odměnu za výkon veřejné funkce, jejíž výši určuje nařízení vlády. Mimo takto stanovené odměny neumožňuje zákon, aby byly zastupitelům poskytnuty jakékoli finanční prostředky (např. další odměny, náhrada za nevyčerpanou dovolenou, apod.)

Uvolněnému členu zastupitelstva, který byl z této funkce odvolán nebo se jí vzdal, může být tato odměna poskytována ještě po dobu 3 měsíců ode dne vzdání se funkce nebo odvolání z funkce.  Nejedná se tedy o nárokovou částku nebo odměnu za výkon funkce. Zákon o krajích umožňuje zastupitelstvu, aby rozhodlo, že odvolanému nebo odstoupivšímu zastupiteli bude poskytnuta obdobná kompenzace, jakou v určitých případech obdrží zaměstnanci při skončení pracovního poměru ve formě odstupného.

Pro srovnání lze uvést úpravu uvedenou v zákoně o obcích, kde je vyplacení takovéto odměny ze zákona nárokové, a to bez ohledu na důvod ukončení výkonu funkce či mandátu. Nárok na poskytování této odměny členu zastupitelstva obce vzniká bez ohledu na to, jak dlouho ve funkci byl (nárok vzniká už po prvním a jediném dnu výkonu funkce).

Měsíční odměna za výkon funkce náměstkyně hejtmana je stanovena nařízením vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev, a to v daném případě ve výši 73.650 Kč. Trojnásobek měsíční odměny tedy činí celkem 220.950 Kč. Kromě vyplacené odměny dále Liberecký kraj uhradí související částky ve výši 55.239 Kč na sociální pojištění a ve výši 19.887 Kč na zdravotní pojištění.