Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářská škola v Kamenickém Šenově má dobře nakročeno k dalšímu rozvoji za podpory firmy Preciosa - Lustry

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2014 13:24
  • Školství

Sdílet článek

V minulých dnech ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově uskutečnilo jednání, které iniciovala radní pro resort školství, mládeže a zaměstnanosti Libereckého kraje Alena Losová.

Společně s novým ředitelem školy Pavlem Kopřivou a generálním ředitelem firmy Preciosa – Lustry Kamenický Šenov Pavlem Markem diskutovala o dalším vývoji a směřování školy.

„Záměrem schůzky bylo najít možnosti úzké spolupráce mezi školou a sklářskou firmou, která má o tuto kooperaci s cílem pomoci škole velký zájem,“ upozornila krajská radní.

Diskutovaná témata byla různá - od vzájemné propagace, spolupořádání výstav a dalších aktivit, které povedou k pozitivní propagaci školy, až po problematiku oborového zaměření a profilu absolventa školy. Všichni zúčastnění se shodli na nutnosti společných kroků a intenzivních jednání, na jejichž konci dojde k popularizaci školy a zvýšení zájmu o studium nabízených oborů.

„Opravdu se těším na spolupráci se školou, která historicky doprovází lustrařský průmysl v Kamenickém Šenově. Pozitivum vidím především v jasné profilaci školy směrem k potřebám tohoto průmyslu. Naopak říkám, že už teď nám chybí odborně vzdělaní lidé. Proto jsme připraveni se podílet nejen na jejich přípravě a rozvoji, ale i je zaměstnat,“ uvádí k chystané spolupráci generální ředitel sklářského podniku Pavel Marek.

„O spolupráci se sklářskými firmami z regionu máme velký zájem a těší mě, že s firmou Preciosa jsme u konkrétních kroků spolupráce podobně jako s podnikem Crystalex. Naše škola chce vychovávat a vzdělávat takové designéry, kteří budou mít tradiční řemeslné dovednosti ve sklářském oboru a také dokáží využívat moderní počítačové metody ve výtvarné praxi,“ doplňuje ho ředitel sklářské školy.

Výraznou pomocí při přiblížení školy žákům a následném jejich náboru je v současnosti probíhající projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání TechUp, do kterého se škola zapojila a čerpá finanční prostředky ve výši téměř 1,7 milionu korun. Z dotace vedle nákupu pomůcek a vybavení učeben úspěšně organizuje projektové dny pro žáky základních škol a základních uměleckých škol Libereckého kraje. Ředitel školy Pavel Kopřiva měl tu možnost aktuálně pozvat hosty k účasti na projektovém dni, který se právě ve škole probíhal. Ti mohli vidět v plné práci žáky ZŠ U lesa z Nového Boru, kteří vytvářeli svá malá umělecká díla, která si potom odvezli domů. Při této příležitosti ředitel připomněl, že jeho škola se chce zaměřit i na propagaci sklářské školy a oslovení žáků ze sousedního Ústeckého kraje.

Na závěr setkání ředitel informoval hosty o úspěchu žáků sklářské školy na mezinárodní výstavě sklářských škol, která proběhla ve dnech 21. – 23. března v Karlových Varech. Na ní získala Ilona Dragoeva druhé místo za malovaný soubor Krev a mléko, zvláštní cenu za řemeslo si odvezl Matouš Volák za broušenou mísu a v kategorii starších zvítězil absolvent školy Jiří Liška.

Všechny tyto úspěchy a aktivity, které sklářská škola organizuje, jsou dobrým startem pro růst kvality vzdělávání v oblasti sklářství i sklářského průmyslu samotného v  Kamenickém Šenovu a jeho okolí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky