Sklářská škola v Kamenickém Šenově má dobře nakročeno k dalšímu rozvoji za podpory firmy Preciosa - Lustry

• 04. 04. 2014 13:24
  • Školství

V minulých dnech ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově uskutečnilo jednání, které iniciovala radní pro resort školství, mládeže a zaměstnanosti Libereckého kraje Alena Losová.

Společně s novým ředitelem školy Pavlem Kopřivou a generálním ředitelem firmy Preciosa – Lustry Kamenický Šenov Pavlem Markem diskutovala o dalším vývoji a směřování školy.

„Záměrem schůzky bylo najít možnosti úzké spolupráce mezi školou a sklářskou firmou, která má o tuto kooperaci s cílem pomoci škole velký zájem,“ upozornila krajská radní.

Diskutovaná témata byla různá - od vzájemné propagace, spolupořádání výstav a dalších aktivit, které povedou k pozitivní propagaci školy, až po problematiku oborového zaměření a profilu absolventa školy. Všichni zúčastnění se shodli na nutnosti společných kroků a intenzivních jednání, na jejichž konci dojde k popularizaci školy a zvýšení zájmu o studium nabízených oborů.

„Opravdu se těším na spolupráci se školou, která historicky doprovází lustrařský průmysl v Kamenickém Šenově. Pozitivum vidím především v jasné profilaci školy směrem k potřebám tohoto průmyslu. Naopak říkám, že už teď nám chybí odborně vzdělaní lidé. Proto jsme připraveni se podílet nejen na jejich přípravě a rozvoji, ale i je zaměstnat,“ uvádí k chystané spolupráci generální ředitel sklářského podniku Pavel Marek.

„O spolupráci se sklářskými firmami z regionu máme velký zájem a těší mě, že s firmou Preciosa jsme u konkrétních kroků spolupráce podobně jako s podnikem Crystalex. Naše škola chce vychovávat a vzdělávat takové designéry, kteří budou mít tradiční řemeslné dovednosti ve sklářském oboru a také dokáží využívat moderní počítačové metody ve výtvarné praxi,“ doplňuje ho ředitel sklářské školy.

Výraznou pomocí při přiblížení školy žákům a následném jejich náboru je v současnosti probíhající projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání TechUp, do kterého se škola zapojila a čerpá finanční prostředky ve výši téměř 1,7 milionu korun. Z dotace vedle nákupu pomůcek a vybavení učeben úspěšně organizuje projektové dny pro žáky základních škol a základních uměleckých škol Libereckého kraje. Ředitel školy Pavel Kopřiva měl tu možnost aktuálně pozvat hosty k účasti na projektovém dni, který se právě ve škole probíhal. Ti mohli vidět v plné práci žáky ZŠ U lesa z Nového Boru, kteří vytvářeli svá malá umělecká díla, která si potom odvezli domů. Při této příležitosti ředitel připomněl, že jeho škola se chce zaměřit i na propagaci sklářské školy a oslovení žáků ze sousedního Ústeckého kraje.

Na závěr setkání ředitel informoval hosty o úspěchu žáků sklářské školy na mezinárodní výstavě sklářských škol, která proběhla ve dnech 21. – 23. března v Karlových Varech. Na ní získala Ilona Dragoeva druhé místo za malovaný soubor Krev a mléko, zvláštní cenu za řemeslo si odvezl Matouš Volák za broušenou mísu a v kategorii starších zvítězil absolvent školy Jiří Liška.

Všechny tyto úspěchy a aktivity, které sklářská škola organizuje, jsou dobrým startem pro růst kvality vzdělávání v oblasti sklářství i sklářského průmyslu samotného v  Kamenickém Šenovu a jeho okolí.