Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti architektury liberecké univerzity představí projekty pro Liberecký kraj v Galerii Pod hejtmanem na první letošní výstavě

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 01. 2014 12:00
  • Školství

Sdílet článek

Hejtman LK Martin Půta zahájí 13. ledna 2014 v 17 hodin na výstavní ploše vestibulu (prozatímně pojmenované Galerie Pod hejtmanem) v sídle Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci první letošní výstavu.

Přehlídka semestrálních projektů studentů Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, ateliéru Ing. arch. Radka Suchánka, Ph.D. a Ing. arch. Dott. Ing. Petra Janoše nese název Projekty pro Liberecký kraj.

Podle šéfů ateliéru se studenti zaměřili na hledání výrazných krajinných prvků vytvářejících genius loci míst a formulaci rozvojových zásahů do malých obcí, jejichž hlavním problémem není překotný rozvoj, ale naopak spíše stagnace či úpadek. (V římské mytologii byl genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo. V dnešním slovníku má však tento obrat spíš význam specifické atmosféry dané oblasti.)

„Už výstava návrhů na řešení hlavního nástupu do krajského úřadu, která se na kraji konala v květnu loňského roku, byla velmi zajímavá a ukázalo se, že studenti mají mnohdy netradiční a originální nápady.  Uvidíme, jestli se nové projekty pro obce našeho kraje podaří uskutečnit, když lávka k budově úřadu dosud nestojí,“ řekl hejtman.

Cílem jednotlivých projektů a navržených zásahů je iniciovat život místních komunit. Zásahy navazují na analýzy konkrétních obcí a hledání základních rozvojových idejí, formulovaných na základě přímého kontaktu s místní komunitou (zastupitelé a občané). Konečným výstupem práce každého studenta je vždy architektonické dílo, jež se má stát přímým iniciátorem společenského a snad i ekonomického rozvoje obce.

Konkrétně se jedná následující obce a projekty -

V obci Rádlo navrhla Tereza Scheibová sociální centrum pro seniory a mateřskou školku, Stanislav Pech pak novou místní knihovnu a společenský prostor u nového rybníka.

Projekty studentů Jakuba Dvořáka, Ondřeje Pchálka a Jana Stibrala pro obec Bzí řeší meditační prostor s výhledem do krajiny, ateliér u kostela pro hostujícího umělce a objekt na návsi pro obchod a autobusovou zastávku.

Do obce Rakousy navrhl Vojtěch Šaroun novou náves, Roman Balšán experimentální scénu pro místní ochotnický divadelní spolek a Jiří Gulbis objekty ovčína za účelem rozvoje ekologického zemědělství i turistického ruchu. Ondřej Smetana navrhl novou hasičárnu do Frýdštejna, Klára Jančová veřejný prostor s železniční zastávkou pro obec Šimonovice.

Výstava potrvá od 8. do 31. ledna 2014.

Jde již druhou výstavu Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci pořádanou na kraji. Vloni v květnu zde studenti představili výsledky při plnění úkolu vypracovat semestrální práci na téma lávka - most přes Nisu před budovou Krajského úřadu LK.  Deset nejlepších ze třiceti studentů prvního ročníku se tehdy ve svých projektech zaměřilo na dodnes neuspokojivě vyřešený hlavní nástup do krajského úřadu.

Tento objekt v centru Liberce původně postavil v období 1967-76 architekt Zdeněk Plesník pro potřeby Státního výzkumného ústavu textilního a Výzkumného ústavu textilní technologie. Výrazná vertikála na břehu Nisy je se svými 21 podlažími nejvyšší budovou v Liberci. Nepřehlédnutelná 78 metrů vysoká dominanta, která po rekonstrukci v letech 1999-2004 slouží jako sídlo Libereckého kraje, se dodnes potýká s nedořešeným parterem. Již původní Plesníkův návrh počítal s přemostěním Nisy v podobě obdélníkové piazzetty, která by umožňovala důstojný vstup do Krajského úřadu LK, což se nakonec nepodařilo zrealizovat.

Návrhy studentů 1. ročníku Matěje Čunáta,  Terezy Jílkové s Emou Hrníčkovou, Tiny Peterkové,  Marie Štefanové, Martina Holby se Šimonem Markem,  Marie Čáslavské a  Adama Šusteka patřily k nejlepším.

 „Řeka Nisa se mi zdá prázdná, nevyužitá, jako by nepatřila k městu, z toho jsem při svém návrhu vycházel,“ připomněl tehdy Adam Šustek, autor návrhu zastřešené lávky k budově.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky