Turistická jízdenka Euro-Nisa-Ticket zavede cestující do tří sousedních států

• 08. 10. 2014 14:53
  • Doprava

Veřejná doprava nezná státní hranice a v Euroregionu NISA, který spojuje Německo, Polsko i Česko, to platí dvojnásob.

Územím, kde v historii vedly zemské stezky, dnes projíždějí moderní vlaky umožňující mezinárodní přepravu cestujícím jak za pracovními účely, tak i pro poznávání turistických cílů Euroregionu NISA.

Nástrojem pro společné poznávání malebných měst či přírody s využitím veřejné dopravy se před 10 lety stala jednodenní turistická jízdenka Libnet+(CZ) / Euro – Neisse Ticket(DE) – Bilety Euro-Nysa.

„Jedná se o jízdenku, která platí celý kalendářní den pro cestování ve veřejné dopravě nejen na celém území Libereckého kraje, ale i v německých okresech Bautzen a Görlitz a také na části území Dolnoslezského vojvodství v Polsku,“ připomněl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Cena této jízdenky je podle něj velmi příznivá – za 160 Kč pro jednu osobu a za 320 Kč pro skupinu až 5 osob platí celý den. Lze ji zakoupit ve stanicích ČD, ve vlacích, v autobusech nebo v informačních kancelářích autobusových dopravců a též na terminálu Fügnerova v Liberci.

Kampaň k desetiletému výročí jízdenky, která probíhala od května do září, se stala příležitostí k propagaci sjednoceného názvu na české straně na Euro-Nisa-Ticket a vyvrcholila 8. září mezinárodní konferencí pod názvem „10 let jízdenky EURO-NISA-TICKET“ za účasti zástupců veřejné správy všech tří zemí, dopravců, organizátorů veřejné dopravy a odborné veřejnosti.

Na konferenci, kterou zahájil Vladimír Mastník, vystoupili zástupci všech tří zemí, kteří prezentovali svoje zkušenosti s dosavadním užitím jízdenky Euro-Nisa-Ticket (dříve Libnet+) a nastínili svoje představy dalšího rozvoje tohoto unikátního tarifního produktu pro podporu cestovního ruchu v Euroregionu Nisa.

„Pro cestující veřejnost je do budoucna potěšitelné, že se uvažuje o rozšíření území s platností jízdenky Euro-Nisa-Ticket tak, aby s ní byly dostupné další turistické cíle. S ohledem na velikost území pokrytého produktem Euro-Nisa-Ticket se připravuje vícedenní jízdenka, aby se podpořil cestovní ruch s využitím ubytovacích kapacit území,“ prozradila jednatelka KORID LK, příspěvkové organizace kraje, Stanislava Jakešová, která stála před deseti lety u zrodu mezinárodní jízdenky.

Ve snaze více se přiblížit zvyku turistů se uvažuje o rozšíření distribuční sítě i do turistických informačních center a společnou propagací a marketingem oslovit co největší část veřejnosti, i tu, která běžně veřejnou dopravu nepoužívá.

„Hlavní tahouni společného přeshraničního produktu a zároveň organizátoři veřejné dopravy – na německém území dopravní svaz ZVON, na českém území KORID LK – se v rámci konference dohodli na rozpracování těchto námětu a vytvoření právního a organizačního základu tak, aby je cestující mohli užít v co nejkratší době na celém území Euroregionu Nisa,“ zdůraznil Jiří Hruboň, ředitel KORID LK.

Organizace mezinárodní konference je součástí projektu "Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa" č. 100139523 spolufinancovaného z programu Ziel 3/Cíl 3.