Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turistická jízdenka Euro-Nisa-Ticket zavede cestující do tří sousedních států

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 10. 2014 14:53
  • Doprava

Sdílet článek

Veřejná doprava nezná státní hranice a v Euroregionu NISA, který spojuje Německo, Polsko i Česko, to platí dvojnásob.

Územím, kde v historii vedly zemské stezky, dnes projíždějí moderní vlaky umožňující mezinárodní přepravu cestujícím jak za pracovními účely, tak i pro poznávání turistických cílů Euroregionu NISA.

Nástrojem pro společné poznávání malebných měst či přírody s využitím veřejné dopravy se před 10 lety stala jednodenní turistická jízdenka Libnet+(CZ) / Euro – Neisse Ticket(DE) – Bilety Euro-Nysa.

„Jedná se o jízdenku, která platí celý kalendářní den pro cestování ve veřejné dopravě nejen na celém území Libereckého kraje, ale i v německých okresech Bautzen a Görlitz a také na části území Dolnoslezského vojvodství v Polsku,“ připomněl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Cena této jízdenky je podle něj velmi příznivá – za 160 Kč pro jednu osobu a za 320 Kč pro skupinu až 5 osob platí celý den. Lze ji zakoupit ve stanicích ČD, ve vlacích, v autobusech nebo v informačních kancelářích autobusových dopravců a též na terminálu Fügnerova v Liberci.

Kampaň k desetiletému výročí jízdenky, která probíhala od května do září, se stala příležitostí k propagaci sjednoceného názvu na české straně na Euro-Nisa-Ticket a vyvrcholila 8. září mezinárodní konferencí pod názvem „10 let jízdenky EURO-NISA-TICKET“ za účasti zástupců veřejné správy všech tří zemí, dopravců, organizátorů veřejné dopravy a odborné veřejnosti.

Na konferenci, kterou zahájil Vladimír Mastník, vystoupili zástupci všech tří zemí, kteří prezentovali svoje zkušenosti s dosavadním užitím jízdenky Euro-Nisa-Ticket (dříve Libnet+) a nastínili svoje představy dalšího rozvoje tohoto unikátního tarifního produktu pro podporu cestovního ruchu v Euroregionu Nisa.

„Pro cestující veřejnost je do budoucna potěšitelné, že se uvažuje o rozšíření území s platností jízdenky Euro-Nisa-Ticket tak, aby s ní byly dostupné další turistické cíle. S ohledem na velikost území pokrytého produktem Euro-Nisa-Ticket se připravuje vícedenní jízdenka, aby se podpořil cestovní ruch s využitím ubytovacích kapacit území,“ prozradila jednatelka KORID LK, příspěvkové organizace kraje, Stanislava Jakešová, která stála před deseti lety u zrodu mezinárodní jízdenky.

Ve snaze více se přiblížit zvyku turistů se uvažuje o rozšíření distribuční sítě i do turistických informačních center a společnou propagací a marketingem oslovit co největší část veřejnosti, i tu, která běžně veřejnou dopravu nepoužívá.

„Hlavní tahouni společného přeshraničního produktu a zároveň organizátoři veřejné dopravy – na německém území dopravní svaz ZVON, na českém území KORID LK – se v rámci konference dohodli na rozpracování těchto námětu a vytvoření právního a organizačního základu tak, aby je cestující mohli užít v co nejkratší době na celém území Euroregionu Nisa,“ zdůraznil Jiří Hruboň, ředitel KORID LK.

Organizace mezinárodní konference je součástí projektu "Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa" č. 100139523 spolufinancovaného z programu Ziel 3/Cíl 3.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky