V jabloneckém bazénu se uskutečnilo Mistrovství ČR v plavání zrakově postižených žáků

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

• 09. 10. 2014 09:44

Příjemná a přátelská atmosféra vládla během plaveckých závodů v rámci Mistrovství ČR žáků se zrakovým postižením, které se v jabloneckém bazénu uskutečnilo v sobotu 4. října 2014. Akce byla pořádána pod záštitou Českého svazu zrakově postižených sportovců, o. s. a statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzany Kocumové.

Své výkony si v disciplínách (25 m volný způsob, prsa, znak a 50 m volný způsob a prsa) porovnalo 33 plavců. V plaveckém bazénu v Jablonci nad Nisou se předvedli žáci ze škol pro zrakově postižené v Plzni, Brně, Opavě a Praze – Hradčan a nám. Míru. Mistrovství se zúčastnilo také 11 dětí z integrovaného vzdělávání včetně libereckého družstva.

Nejvšestrannějším plavcem s nejlepšími výkony se stal nevidomý Martin Jozífek, žák 9. ročníku ZŠ ve Skálově ulici v Turnově. První místo ve štafetovém závodě, který se plaval mimo soutěž, obsadil tým ve složení Eliška Koldová, Lukáš Feifer, Jakub Raše a Martin Jozífek. Všichni navštěvují základní školy v Libereckém kraji a jsou klienty Speciálně pedagogického centra (SPC) pro zrakově postižené, které aktivní sportování svých klientů dlouhodobě a úspěšně podporuje.

„Pochvalu a uznání si zaslouží všechny děti, které závody absolvovaly, dosáhly skvělých výsledků. Děkuji všem, kteří akci podpořili, ať už finančně nebo přímou pomocí při závodě. Zvláštní poděkování pak patří Renatě Paříkové, vedoucí SPC pro zrakově postižené, která byla duší celého závodu a Jitce Marxové, trenérce Martina Jozífka a Lukáše Feifera,“ uvedla na závěr Petra Ouředníková, ředitelka SPC pro zrakově postižené při ZŠ a MŠ při nemocnici, Liberec, které se ve spolupráci s Plaveckou školou v Jablonci nad Nisou zhostilo pořadatelství.