Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve vestibulu sídla LK vystavují studenti univerzity Projekty pro Liberecký kraj

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 01. 2014 16:58

Sdílet článek

Na výstavní ploše vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci již týden vystavují studenti architektury technické univerzity v Liberci své Projekty pro Liberecký kraj.  Na opožděné vernisáži je dnes spolu s jejich profesory přivítal hejtman LK Martin Půta, který nad výstavou převzal záštitu.

Vernisáže se zúčastnili také statutární náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová, náměstek Josef Jadrný a radní Alena Losová a Vladimír Mastník.
Přehlídka semestrálních projektů studentů Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, ateliéru Ing. arch. Radka Suchánka, Ph.D. a Ing. arch. Dott. Ing. Petra Janoše nese název Projekty pro Liberecký kraj.
„Zaujalo mě, že se studenti ve svých pracích věnují malých obcím Libereckého kraje. Velice mě upoutal kostel pro ateisty. Jsem rád, že takto s Technickou univerzitou spolupracujeme,“ podotkl hejtman Martin Půta.
Podle šéfů ateliéru se studenti zaměřili na hledání výrazných krajinných prvků vytvářejících genius loci míst a formulaci rozvojových zásahů do malých obcí, jejichž hlavním problémem není překotný rozvoj, ale naopak spíše stagnace či úpadek. (V římské mytologii byl genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo. V dnešním slovníku má však tento obrat spíš význam specifické atmosféry dané oblasti.)
„Se studenty architektury jsme navštívili asi devět obcí v Libereckém kraji a mluvili s některými místními občany. Projekty vznikly z nápadu v zahraničí, kde je vidět, jak my naší krásnou přírodu ničíme,“ dodal Radek Suchánek.
Cílem jednotlivých projektů je iniciovat život místních komunit. Navržené zásahy navazují na analýzy konkrétních obcí a hledání základních rozvojových idejí. Výstupem studentů jsou architektonická díla, která se mají stát iniciátorem společenského a snad i ekonomického rozvoje obce.

Konkrétně se jedná o obce a projekty.
V obci Rádlo navrhla studentka Tereza Scheibová sociální centrum pro seniory a mateřskou školu, Stanislav Pech pak novou místní knihovnu a společenský prostor u nového rybníka.
Projekty studentů Jakuba Dvořáka, Ondřeje Pchálka a Jana Stibrala pro obec Bzí řeší meditační prostor s výhledem do krajiny, ateliér u kostela pro hostujícího umělce a objekt na návsi pro obchod a autobusovou zastávku.
Do obce Rakousy navrhl Vojtěch Šaroun novou náves, Roman Balšán experimentální scénu pro místní ochotnický divadelní spolek a Jiří Gulbis objekty ovčína za účelem rozvoje ekologického zemědělství i turistického ruchu. Novou hasičárnu navrhl Ondřej Smetana do Frýdštejna a veřejný prostor s železniční zastávkou Klára Jančová pro obec Šimonovice.

Výstava bude v pracovní dny přístupná do 31. ledna 2014. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky