Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemřel laureát Pocty hejtmana Libereckého kraje 2013 Zdeněk Kovář

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 12. 2014 16:46

Sdílet článek

V neděli 14. prosince ve věku 84 let zemřel bývalý rektor Technické univerzity v Liberci pan Zdeněk Kovář. Za jeho přínos zejména v pedagogické oblasti mu byla v říjnu 2013 udělena Pocta hejtmana Libereckého kraje.

Prof. Ing. Zdeněk Kovář, CSc., byl nezpochybnitelnou osobností jak po stránce odborné a pedagogické, tak po stránce morální.

Jeho život byl do značné míry spojen s osudy liberecké vysoké školy. Na původní Vysoké škole strojní a následně Vysoké škole strojní a textilní působil od doby jejího vzniku, zpočátku jako student, později jako uznávaný pedagog. V období po roce 1968 mu bylo znemožněno pracovat na vysoké škole, vrátil se na ni až v roce 1990 a byl zvolen Akademickým senátem za jejího prvního polistopadového svobodně zvoleného rektora. Do života dnešní Technické univerzity v Liberci zasáhl velmi výrazně zejména v 90. letech, kdy za jeho dvě funkční období vznikly další nové fakulty a jejich počet se ustálil na šesti.

Prof. Ing. Zdeněk Kovář, CSc., byl zejména v 90. letech známou a výraznou osobností společenského a politického života v Liberci. V oblasti vysokého školství České republiky je nesmazatelně zapsán jako vůbec první předseda Klubu rektorů vysokých škol. V rámci této funkce se také zasloužil o přechod z totalitního systému vysokých škol do dnešní demokratické podoby. Kromě svých univerzitních aktivit se také zasloužil o dobré jméno tehdejší automobilky značky LIAZ, neboť byl průkopníkem a vůbec prvním českým účastníkem známé RALLYE PAŘÍŽ DAKAR.

Čest jeho památce!

Zádušní mše za pana profesora Kováře se bude konat v pátek 19. prosince 2014 v 15:00 hodin v kostele sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích - Liberci

Připomeňte si videozáznam z Pocty hejtmana Libereckého kraje 2013, které jsou předávány u příležitosti státního svátku výroční vzniku samostatného československého státu.

https://www.youtube.com/watch?v=wIP7wAvyxr4

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky