Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má schválený rozpočet na příští rok

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 12. 2016 14:01
  • Ekonomika

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém včerejším zasedání projednalo a definitivně schválilo návrh rozpočtu na rok 2017. Příjmy činí 2.828 mld. Kč a výdaje 2.731 mld. Kč. Přebytek ve výši 96.9 mil. Kč bude použit na další úhradu úvěrů z období před rokem 2012. S novým zadlužením kraj nepočítá.

„Hlavním zdrojem rozpočtu příštího roku jsou stejně jako v předchozích letech daňové příjmy, oproti rozpočtu pro rok 2016 jsou ale o 200 mil. Kč vyšší. Prioritou je pokrytí základních potřeb kraje a rovněž nové investice. Na ty máme v rozpočtu připravených přes 308 mil. Kč a dalších 232 mil. Kč je určených na spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů,“ říká statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která řídí resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Liberecký kraj je v dobré ekonomické formě a chce si udržet kladné hospodaření. Daří se mu také snižovat zděděný dluh, který si v minulosti vzal na revitalizace svých silnic a mostů. Ke konci roku 2016 bude dluh kraje činit 748 mil. Kč. S žádnou další půjčkou kraj nepočítá (od roku 2013 tak zadlužení klesne z 1 152,19 mil. Kč zhruba o třicet procent).

Vedle projektu na modernizaci Krajské nemocnice v Liberci, je v rozpočtu 2017 počítáno také s rozvojem druhé nemocnice vlastněné krajem, Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, na jejíž investice půjde příští rok z rozpočtu 30 mil. Kč. Částka 100 mil. Kč je vyčleněna na údržbu a celoplošné opravy komunikací, o 15 mil. Kč více je připravených na pravidelnou a zimní údržbu silnic. Polepší si také příspěvkové organizace, nejvíce pak zaměstnanci organizací v sociálních službách, kde se počítá s navýšením provozního příspěvku o 18 mil. Kč.

„Jsem rád, že nový rok nebudeme začínat s rozpočtovým provizoriem. Schválený rozpočet přináší především stabilitu hospodaření Libereckého kraje. Priority z programového prohlášení, které v něm zatím nejsou zahrnuty, budeme řešit v prvních dvou měsících nového roku,“ dodává hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky