Liberecký kraj vyhodnotil úspory na veřejných zakázkách za rok 2016

22. 12. 2016

Více než 185 mil. Kč ušetřil Liberecký kraj v letošním roce díky transparentním veřejným soutěžím. Vyhodnotil celkem 114 veřejných zakázek, jejichž předpokládané hodnoty byly 710.748.407 Kč. Smlouvy uzavřel kraj na částku 525.627.603 Kč a ušetřil tak 26 procent z původně stanovené hodnoty veřejných zakázek.

Jednalo se o veřejné zakázky zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách a veřejné zakázky malého rozsahu.

Největší úspory přinesly zakázky malého rozsahu na služby, například zajištění technického dozoru investora nebo zpracování projektových žádostí o dotaci. U stavebních zakázek byly nejvyšší úspory na stavbách, kde se prováděly velkoplošné opravy vozovek krajských silnic.

Úspor dlouhodobě kraj dosahuje také při nákupu tonerů, kancelářských a hygienických potřeb prostřednictvím elektronických aukcí. Od roku 2015 Liberecký kraj realizuje centrální nákupy také pro své příspěvkové organizace. Tímto způsobem tak nakoupil hygienické potřeby, profi myčky nádobí nebo zařízení do kuchyní. Nově ke svým  nákupům využívají elektronické aukce přímo některé příspěvkové organizace kraje. Od roku 2016 samostatně soutěží prostřednictvím elektronických aukcí Krajská správa silnic Libereckého kraje a nově jejich zavedení plánuje také Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje.

Centrální forma nákupu je používána i u jiných veřejných zakázek. Byla tak například zadána zakázka na dodávku systému sledování vozidel, a to jak pro Krajský úřad Libereckého kraje, tak i pro příspěvkové organizace. „Nákupem tohoto zařízení se zpřehlednilo využívání vozidel, zefektivnila kontrola a zjednodušila veškerá evidence provozu motorových vozidel každé organizace, “ říká náměstek hejtmana pověřený řízením dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter s tím, že při nasazení systému pro sledování odpadá vedení klasické knihy jízd. Ta je vedena v elektronickém režimu, včetně údajů o stavu paliva a jeho čerpání.

Liberecký kraj připravuje další centrální nákupy, které již byly realizovány v minulých letech, a to nákup elektrické energie nebo zemního plynu na burze, kdy do těchto zakázek byly zapojeny také obce Libereckého kraje,“ dodává Pieter. V roce 2017 začne příprava zakázky na služby mobilního operátora. Tuto zakázku kraj již soutěžil v roce 2014. Jednalo se o nadlimitní veřejnou zakázku, kde kraj vystupoval jako centrální zadavatel a hodnocení nabídek bylo formou elektronické aukce. Kraj pro sebe a své příspěvkové organizace tehdy dosáhl úspory přes 50 %.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz