Digitalizace unikátních a vzácných tisků v českolipském muzeu

03. 11. 2017

Vlastivědné muzeum a galerie, příspěvková organizace Libereckého kraje podalo na sklonku roku 2016 dvě žádosti o poskytnutí dotace z rozpočtu odboru umění, literatury a knihoven MK na podprogram Memoriae Mundi Series Bohemica -  Veřejné informační služby knihoven  pro rok 2017.

„Díky poskytnuté dotaci z podprogramu VISK 6 se podařilo v roce 2017 ve třetí etapě zdigitalizovat třicet čtyři unikátních a vzácných tisků ze 17. a 18. století. Patnáct nejvíce poškozených tisků bylo před digitalizací zrestaurováno,“ podotýká ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Celou svoji cennou sbírku knih spolu se svojí korespondencí odkázal muzeu v roce 2010 Bohumil Malotín. Dvě lužickosrbské knihy z pozůstalosti B. Malotína byly digitalizovány v roce 2012, jedenáct svazků v roce 2015, šestnáct knih v roce 2016, vždy s podporou grantu Veřejné informační služby knihoven, poskytnutou MK ČR. Vladimír Jarý určil ve sbírce unikátní a vzácné tisky, které by chtělo muzeum postupně digitalizovat a zpřístupnit veřejnosti v rámci projektu Memoriae Mundi Series Bohemica.

„Digitalizací došlo ke zpřístupnění vzácných knih široké veřejnosti, knihy jsou dostupné online a muzeum již nemusí poskytovat badatelům originály vzácných tisků,“ dodala radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová. Knihy byly digitalizovány v nejvyšší kvalitě v digitalizačním pracovišti AiP Beroun, s.r.o. Vyhledat knihy je možné na adrese http://www.manuscriptorium.com. Celkem je z fondu muzea již digitalizováno šedesát šest tisků.

„Díky dalšímu dotačnímu programu Ministerstva ČR – ISO na preventivní ochranu před nepříznivými vlivy prostředí jsme vybavili knihovnu dvanácti novými stacionárními a posuvnými regály. Z důvodu zlepšení úložných podmínek pro uložení nejcennějšího fondu knihovny VMG jsme vybavili knihovnu novým regálovým systémem, který umožňuje lepší manipulaci v malém prostoru a zejména bezpečnější a šetrné uložení sbírkových knih.  Všechny podané žádosti získaly podporu od Ministerstva ČR ve výši 70%, zbývajících 30% poskytl Vlastivědnému muzeu a galerii jeho zřizovatel Liberecký kraj,“ komentuje zlepšení podmínek v knihovně muzea Jana Fridrichová, vedoucí oddělení knihovního fondu VMG.

Tisková zpráva Vlastivědné muzeum v galerie v České Lípě
Bc. Jana Fridrichová