Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ještěd své narozeniny oslaví opět s lidmi

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 09. 2017 15:43

Sdílet článek

V letošním roce slaví vysílač a horský hotel Ještěd už 44. výročí od svého otevření. Oslavy, jejichž hlavním organizátorem a koordinátorem je Liberecký kraj, se již tradičně konají pod záštitou hejtmana Martina Půty. Na slavnosti, které proběhnou v sobotu 23. září od 10 hodin, bude pro všechny zájemce vstup zdarma.

Youtube video

V rámci oslav 44. výročí připravili organizátoři pro návštěvníky bohatý program. Zpřístupněny budou prostory vysílače Českých Radiokomunikací, Hotelu i restaurace Ještěd, včetně zrekonstruovaných částí. Na programu jsou také prohlídky vysílače na časové vstupenky, které lidé získají u vstupu pod ochozem hotelu. Příchozí budou moci vidět strojovnu kabinové lanovky v horní stanici. Spolek Ještěd 73, který se věnuje obnově Ještědu, jim v podobě výstavy představí zajímavé technické projekty autora původních interiérů hotelu, architekta Otakara Binara. V prostoru před budovou bude mít svůj stánek science centrum iQLANDIA.

„Horská služba České republiky v rámci dne otevřených dveří umožní návštěvníkům prohlídky své stanice a záchranného vybavení včetně techniky vedle spodní stanice kabinové lanovky. Letos si nově budou moci návštěvníci za pomoci záchranářů vyzkoušet i resuscitaci a Sportovní areál Ještěd si pro ně připravil prohlídkovou trasu areálu skokanských můstků,“ přiblížila další část možností Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Na Beranově cestě vedoucí ke spodní stanici kabinové lanovky budou pro rodiny s dětmi veřejností oblíbené outdoorové aktivity. Se zajímavostí se lidé setkají i na centrálním parkovišti vedle Beranovy cesty, kde dostanou příležitost vyzkoušet si otočný simulátor nárazu Pojišťovny Generali.

Oslavy Ještědu slibují pestrý program a tak v něm ani letos nechybí závody ve vynášení pivních sudů na vrchol k hotelu. Ty odstartují v 10 hodin na dojezdu sjezdovky F10 a jsou rozšířeny o novinky. Nově se jich mohou účastnit i rodiny, kdy otec nebo matka ponesou namísto sudu v krosně na zádech své dítě.

Dopravu pod Ještěd zajistí kromě pravidelných linek MHD i historické tramvaje, které budou jezdit mezi stanicemi Fügnerova a Horní Hanychov. Z Horního Hanychova se lidé přímo na místo dopraví několika způsoby. „Návštěvníci budou moci využít kromě kabinové lanovky Českých drah také sedačkovou lanovku Skalka nebo budou moci k chatě Ještědce dojet některým z historických autobusů a pak se vydat část cesty pěšky. Všechny společnosti u příležitosti Oslav Ještědu přislíbily zvýhodněné ceny jízdného,“ prozradila Eva Hornová vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje a doplnila, že také na centrálním parkovišti bude speciální cena za parkování 50 Kč na den. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky