Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Knihy z univerzitních knihoven v Chemnitz a Zittau Vám pomůže zajistit liberecká Krajská vědecká knihovna

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 04. 2017 15:05

Sdílet článek

Pokud nemůžete nalézt potřebný dokument ve fondu knihovny, je možné si jej v rámci meziknihovní výpůjční služby objednat z kterékoli knihovny v naší republice.  Nyní nově, v rámci projektu Prostor učení – knihovnická informační platforma, umožňuje Krajská vědecká knihovna v Liberci této služby využít také u univerzitních knihoven v Chemnitz a Zittau.

Cílem již zmíněného projektu je propojit zúčastněné knihovny adekvátně vybavené informačními zdroji a technickým zázemím do společného „prostoru učení“, a tím přispět k aktivní a efektivní podpoře vytváření a výměny znalostí. Spolupráce se zhostily univerzitní knihovny Technické univerzity Liberec, Západočeské univerzity v Plzni, Technické univerzity v Chemnitz, knihovny Hochschule Zittau/Görlitz a samozřejmě i Krajská vědecká knihovna v Liberci.

„Výhodu této služby vidíme hlavně pro studenty a odbornou veřejnost, protože je nyní možné vzájemně využívat knihovní fondy a vyžádat si potřebný dokument ze všech partnerských knihoven, tzn. i z Chemnitz a Zittau.“, uvedla vedoucí odboru služeb a koordinátorka projektu Dana Petrýdesová. „Naše knihovna na začátku tohoto roku svým uživatelům i uživatelům partnerských knihoven nabídla například databázi The Vogue Archive, kde lze nalézt veškerá čísla tohoto módního časopisu od prvního vydání v roce 1892 až po současnost. Registrovaní čtenáři mohou využít přístup z domova, ostatním je přístup umožněn pouze v knihovně. Domnívám se, že tato databáze je vhodnou informační základnou například pro studenty textilních oborů.“, doplnila Petrýdesová.

V minulosti již proběhl podobný projekt Česko-saská síť knihoven – informace bez hranic, současný projekt chce na tuto spolupráci navázat, tentokrát v hlubším rozměru. Spolupracující knihovny budou navzájem sdílet informační zdroje, například odborné elektronické knihy či databáze nebo již zmíněné tištěné publikace v rámci meziknihovní výměny. Společně se zapojí do mezinárodní akce Open Access Week, která podporuje otevřený přístup k vědeckým informacím. V průběhu společných schůzek a jednání budou zástupci knihoven diskutovat o tématech, která mají společná
a jejichž řešení by se rádi společně věnovali. Pracovníci knihoven zároveň v rámci studijních pobytů navštíví partnerské knihovny a seznámí se s jejich činností. Získané poznatky pak budou moci zúročit ve své vlastní práci.

Projekt, který je podpořen z prostředků Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020, byl oficiálně představen v lednu 2017 v Chemnitz. Závěrečná akce, která zhodnotí celý projekt, představí výstupy a plány do budoucna, proběhne pod vedením Krajské vědecké knihovny v Liberci koncem roku 2018.

logo_EU_SNCZ_LERNRAUM

Kontakt:
Michaela Valterová
e-mail: valterova@kvkli.cztel.: 482 412 185
Krajská vědecká knihovna v Liberci

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky