Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj ušetřil letos na veřejných zakázkách už přes 213 mil. Kč

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 10. 2017 12:02
  • Majetek a investice
  • Sociální

Sdílet článek

Od začátku letošního roku do konce září Liberecký kraj vyhodnotil celkem 135 veřejných zakázek za předpokládanou hodnotu 827.497.297 Kč. Na těchto zakázkách přitom dokázal ušetřit 213.315.951 Kč, protože ceny z nabídek jsou ve výši 614.181.346 Kč. Z původně stanovené hodnoty zakázek je to úspora 26 procent. Nejvíce se jednalo o zakázky na rekonstrukce a opravy silničních staveb a objektů, nebo zpracování projektových dokumentací.

Jednalo se o zakázky zadávané podle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek
a veřejné zakázky malého rozsahu.

Liberecký kraj začal v letošním roce využívat dynamický nákupní systém pro zadávání veřejných zakázek na služby pro výkon technického dozoru investora nebo služby koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tento způsob se osvědčil, proto se připravuje zahájení pro další služby a to například na zpracování projektových dokumentací.

Nově kraj realizoval soutěž o návrh „PARKOVACÍ DŮM, LÁVKA A KULTIVACE OKOLÍ SÍDLA LIBERECKÉHO KRAJE“. Na soutěž navazuje řízení, na základě kterého bude zpracována projektová dokumentace a následně bude vyhlášeno zadávací řízení na výběr dodavatele.

Kraj také pokračuje v nákupech tonerů, kancelářských a hygienických potřeb prostřednictvím elektronických aukcí. Letos v aukci pořídil také 10 multifunkčních tiskáren. Přes aukce nakupují také příspěvkové organizace, nejvíce Krajská správa silnic Libereckého kraje.

Největší úspory zadavatelům přinášejí centrální nákupy. V roce 2014 realizoval kraj jako centrální zadavatel veřejnou zakázku na poskytovatele mobilních telekomunikačních služeb, ve které byly zahrnuty kromě krajského úřadu také příspěvkové organizace zřizované Libereckým krajem. Předmětem veřejné zakázky byl nákup mobilních hlasových i datových tarifů. „Na základě průzkumu na vybraných obcích bylo zjištěno, že náklady na telekomunikace jsou nesrovnatelně vyšší než u organizací Libereckého kraje, proto nabízíme obcím, městům a jimi zřizovaným organizacím možnost přistoupení při centralizovaném zadávání chystané veřejné zakázky na dodavatele telekomunikačních služeb,“ uvádí Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Veřejná zakázka by měla být vyhlášena začátkem roku 2018 s tím, že vybraný dodavatel by měl poskytovat služby od srpna 2018. „Předpokládáme, že přistoupení umožní jednotlivým zadavatelům „dosáhnout“ na výhodnější ceny mobilních telekomunikačních služeb, protože požadovaný vyšší počet SIM karet v rámci zadávacího řízení může vést k ještě větším úsporám,“ dodává Marek Pieter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky