Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé mohou podpořit památky svými hlasy

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 30. 08. 2017 09:37

Sdílet článek

Do celostátní soutěže o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe, liberečtí památkáři nominovali obnovu nádražní výtopny a nález vzácných reliktů. Ocenění Patrimonium pro futuro má několik kategorií a jednou z nich je i cena Památky děkují, která dává prostor pro hlasování široké veřejnosti.

Na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro jsou odborníky z regionálních pracovišť Národního památkového ústavu nominovány vždy maximálně dva pozitivní příklady z každého kraje. Ty pak soupeří o ocenění ve čtyřech kategoriích, jako je obnova památky a její restaurování, objev nebo nález roku, prezentace hodnot a záchrana památky.

Od roku 2015 se do hodnocení mohou zapojit i lidé z řad laické veřejnosti, protože do soutěže o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, byla přidána kategorie pro další ocenění s názvem Památky děkují. Lidé formou on-line hlasování na stránkách Národního památkového ústavu si mohou do 15. září vybrat z nominovaných toho, který je nejvíce zaujal. Počin, který získá nejvíc hlasů, obdrží tuto cenu veřejnosti. Územní pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci letos za náš region nominovalo nález reliktů gotického kostela svaté Alžběty v Jilemnici a celkovou obnovu výtopny v železniční stanici Kořenov.

„Na archeologickém výzkumu zahradního domu v areálu jilemnického zámku, jehož součástí jsou právě relikty gotického kostela svaté Alžběty, se v roce 2016 Liberecký kraj finančně podílel příspěvkem téměř 150.000 Kč. Zastupitelé schválili na srpnovém zastupitelstvu příspěvek pro letošní rok 500.000 Kč na opravu střechy a krovů. V zahradním domě jilemnického zámku se v letošním navazujícím archeologickém průzkumu našly kosterní pozůstatky ze 14. století, které náležely tehdejším majitelům jilemnického panství, tedy Valdštejnům. Jedná se o nálezy mimořádného významu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro rezort cestovního ruchu, památkové péče a kultury s tím, že i u druhého nominovaného objektu kraj finančně vypomáhal. „Součástí areálu výtopny na kořenovském nádraží je také lokomotivní točna, na jejíž obnovu přispěl Liberecký kraj částkou 700.000 Kč,“ upřesnila.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky