Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pojmenovat fotografii

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 05. 10. 2017 09:29

Sdílet článek

Oblastní galerie Liberec pokračuje v sérii fotografických přehlídek výstavou Čestmíra Krátkého, významné osobnosti československé fotografie 60. let a člena libereckého Studia výtvarné fotografie. Výstava začíná vernisáží ve čtvrtek 12. října v 17:30 hodin.

Oblastní galerie představuje fotografickou tvorbu význačného libereckého rodáka, fotografa, historika umění a etnografa Čestmíra Krátkého, který by se v dubnu letošního roku dožil 85 let. Výstava je průřezem jeho tvorby z let 1958–1968. Na výstavě je možné vidět fotografie z počátku jeho tvorby, krajinu Boubínského pralesa, slavné snímky Autoportrét se slzou v oku, Odnikud nikam či ukázky souborů Katastrofy, Mrtvé kruhy, Zahrada rozkoší, nebo Zámky. Fotografie jsou z velké části zapůjčené ze soukromých sbírek, část pochází ze sbírek Moravské galerie v Brně.

K prvnímu setkání Čestmíra Krátkého s fotografií došlo koncem padesátých let po boku Karla Plicky. V tomto počátečním tvůrčím období prošel vývojem od čisté interpretace reality v krajině až ke zcela osobnímu záznamu vlastního vnitřního prožitku. Po osudovém setkání se sochařem, malířem a grafikem Janem Koblasou v roce 1959 se přiklonil k filozofii existencionalismu a nově vznikajícímu informelemu. „Přešel postupně od krajinářské fotografie k  umělecky výtvarné, jak sám Krátký říkal, k fotografii introvertního typu,“ přiblížila tvůrčí postup Čestmíra Krátkého autorka výstavy Jana Hunterová a pokračovala: „Přátelství s výtvarníky českého informelu, zvláště s Emilou Medkovou obrátilo jeho pozornost z detailů stromů na struktury zdí a kovových materiálů. Vždy kladl velký důraz na název fotografie, který podle něj její jedinečnost násobí a umocňuje. Sám s oblibou říkal – dát fotografii název je jako dát báseň k čistému obrazu“.

Jeho novým nalezištěm námětů se stal neprobádaný svět smetišť a skládek kovového odpadu, kde objevoval předměty opuštěné, osamělé a nechtěné. V nekonečných haldách železa odhaloval symboly  a jako vyznavače existencionalismu ho zajímal zejména člověk a jeho izolace. Člověk plný strachu a úzkostí, pro něhož je svoboda chápána jako akt, v němž je donucen neustále mezi něčím volit a umět se rozhodnout.

Jako jeden z prvních fotografů u nás začal od začátku šedesátých let spolupracovat s architekty a podílet se na zapojení monumentální výtvarné fotografie do veřejných prostor. V roce 1965 byl přijat do Svazu českých výtvarných umělců, obor výtvarná fotografie. Vyšly mu celkem dvě monografie. První vydalo Československé nakladatelství spolu s texty Jana Koblasy v roce 1965. Druhá monografie vyšla až v roce 2007 v nakladatelství Kant s texty Zdeňka Primuse a Jaromíra Typlta.

Kurátorka galerie Zuzana Štěpanovičová poznamenala: “Vedle své fotografické tvorby se Čestmír Krátký až do své emigrace v roce 1968 významně podílel na kulturním životě Liberce. Jako teoretik a kurátor liberecké Oblastní galerie uspořádal řadu výstav současným českým umělcům, kteří nemohli běžně vystavovat a kteří dnes patří ke klasikům české poválečné moderny.”

 

Výstava Čestmíra Krátkého je v Oblastní galerii Liberec k vidění od 12. října do 26. listopadu letošního roku.

Komentované prohlídky s autorkou výstavy: ve čtvrtek 26. 10. v 10:30 a v 17:00 hodin, v neděli 26. 11. v 15:00 hodin.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.

Autorka výstavy:

Jana Hunterová (603 169 256, janahunterova@gmail.com)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky