Prázdniny končí, začíná školní rok

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

• 31. 08. 2017 16:50
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Prvním dnem nového školního roku je pondělí 4. září. Nejen v Libereckém kraji je tento den slavnostním pro tisíce žáků, nejen těch, kteří do škol nastupují poprvé.

Do lavic dvou set základních škol se v Libereckém kraji chystá usednout 40 tisíc žáků. Učitelé přivítají více než pět tisíc prvňáčků. Ve srovnání s rokem minulým se jejich počet nijak významně nezmění, i když nadále pokračuje mírný růst celkového počtu žáků základních škol, protože z devátých tříd odešlo v minulém roce méně žáků ve srovnání s žáky letošních prvních tříd.

„Ve více než šesti stech třídách padesáti středních škol se ve školním roce 2017/2018 bude připravovat na své budoucí povolání 15 tisíc žáků. Do prvního ročníku středních škol vstoupí okolo 4.500 žáků. V šesti vyšších odborných školách počet studentů každoročně klesá, očekáváme, že v letošním roce jich nastoupí necelých sto,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství.

V 250 mateřských školách v Libereckém kraji je zapsáno více než 15 tisíc dětí.

U příležitosti zahájení nového školního roku navštíví vedení Libereckého kraje některé školy. Hejtman Martin Půta přivítá první školní den žáky a pedagogy Gymnázia a Střední odborné školy v Jilemnici. Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro školství, stráví tento den na Integrované střední školy v Semilech, do níž poprvé nastoupí žáci nového oboru Požární ochrana. V České Lípě zahájí nový školní rok žáci a učitelé Obchodní akademie se statutární náměstkyní Jitkou Volfovou. Další škola, které bude poctěna návštěvou člena rady kraje, je Střední zdravotnická škola a Vyšší zdravotnická škola v Liberci, kam zavítá náměstek Přemysl Sobotka. Gymnázium v Jablonci nad Nisou sídlící v ulici U Balvanu navštíví náměstek hejtmana Pavel Svoboda. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově přivítá radní Květu Vinklátovou. A ředitel krajského úřadu René Havlík navštíví u příležitosti prvního školního dne Obchodní akademii a Jazykovou školu s právem státní jazykové zkoušky v Liberci.