Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt Na kole jen s přilbou zavítal na jabloneckou cyklostezku

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 16. 08. 2017 12:27
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

I v letošním roce se jablonečtí cyklisté setkali s prázdninovou preventivní akcí v úterý 15. srpna od 9.00 do 14 hodin, a to na cyklostezce u jablonecké přehrady. Městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti poradili, jak má být vybaveno jízdní kolo, aby bylo bezpečné. Pozornost byla zaměřena i na správné používání cyklistických přileb.

Poznatky z předešlých let napovídají, že cyklisté na Jablonecku mají problém především s předepsanou výbavou svých kol. Řádný technický stav kola přitom podstatným způsobem ovlivňuje míru bezpečí cyklistů, a to nejen při jízdě na silnici. Mnoho cyklistů tápe v problematice povinné a doporučené výbavy. Nejasnosti panují například v tom, jak je to s používáním odrazek a povinného osvětlení. „Řada cyklistů si doposud plně neuvědomuje důležitost dostatečné viditelnosti pro ostatní účastníky silničního provozu. Nebezpečí vzniku vážné nehody tak vystavují nejen sebe, ale i ostatní“, upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Jasno naopak mají cyklisté v tom, kdo je povinen povinně používat při jízdě předepsanou cyklistickou přilbu. Ovšem aby přilba skutečně zabránila vážnému poranění hlavy v případě pádu z kola či kolize, musí být kvalitní. Svou roli samozřejmě sehrává i její správné nasazení a upevnění.

„Smyslem akce není postih cyklistů. Místo pokut jablonečtí městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti rozdávali cyklistům užitečné rady a doporučení, jak správně pečovat o technický stav jízdního kola a jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investice a  veřejné zakázky. Rovněž tak se mohli projíždějící cyklisté poradit, jak si vybrat skutečně správnou přilbu, jak ji používat a jak se o ni starat. Zkrátka nepřišly ani děti, které kromě užitečných informací obdržely např. reflexní pásky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky