Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S libereckými žáky besedoval kosmonaut, který budoval Mezinárodní vesmírnou stanici

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 09. 2017 14:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

Do Krajské vědecké knihovny Liberec dorazilo v pondělí 18. září 2017 asi 130 žáků libereckých středních odborných škol a gymnázií na besedu se Sergejem Krikaljovem, rekordmanem mezi kosmonauty, budovatelem Mezinárodní vesmírné stanice a dnes výkonným ředitelem ruské kosmické agentury Roskosmos pro pilotované lety.

Sergej Krikaljov seznámil žáky s tím, jak vypadá život kosmonauta na oběžné dráze a čím se toho půlroku zabývá. Za svou kariéru zkušeností nasbíral skutečně dost, protože do vesmíru letěl celkem šestkrát, z toho dvakrát v americkém raketoplánu – dokonce byl prvním ruským kosmonautem, který se dostal na oběžnou dráhu v americkém raketoplánu. Během těchto cest stanovil v roce 2005 rekord v celkové délce pobytu ve vesmíru, který byl překonán až po deseti letech. Ve vesmíru strávil celkem 803 dní z toho více než 40 hodin v otevřeném vesmíru.

Krikaljov také zavzpomínal na své mládí a to, jak se stal kosmonautem.  Popsal složitou cestu, na jejímž konci je let v kosmické lodi. Od kvalitního odborného vzdělání, kariéry pilota dopravních letadel až po složité výběrové řízení, jehož se zúčastňují stovky adeptů – kosmonautů. Stejně důležitá je samozřejmě i fyzická zdatnost a psychická odolnost.

Za své lety do vesmíru získal Krikaljov řadu ocenění: je hrdinou Sovětského svazu, hrdinou Ruska a získal tři medaile americké kosmické agentury NASA.

Společně s Krikaljovem besedoval se žáky také Igor Burenkov, výkonný ředitel Roskosmosu pro komunikaci. Zaměřil se na šedesátiletou historii kosmonautiky, která začala vypuštěním Sputniku 1, první umělé družice Země. Seznámil posluchače také s tím, co se dnes ve vesmíru děje a jaké projekty se připravují. 

„Krajská vědecká knihovna v Liberci přivítala možnost ke svým pravidelným cyklům přednášek zařadit i tuto výjimečnou besedu se Sergejem Krikaljovem a obohatit tak pestrou nabídku programů pro děti i dospělé. Sergej Krikaljov působil velice sympaticky - studenty i ostatní posluchače zaujal svým příjemným vystupováním i pohotovými odpověďmi. Na jeho projevu bylo znát, co všechno má za sebou, jak náročná byla jeho příprava, kolik hodin strávených ve výcviku muselo předcházet tomu, než skutečně poprvé do vesmíru vzlétl. Je velmi milé přivítat v knihovně takového výjimečného  člověka – ostatně, kdy má „obyčejný člověk“  možnost se setkat se skutečným kosmonautem? Věřím, že studentům přineslo toto setkání mnoho zajímavých poznatků a třeba i inspiraci pro další studium,“ řekla Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny Liberec.

Krikaljov zavítal do Česka jako člen delegace Roskosmosu v rámci kosmického týdne věnovaného šedesátiletí kosmické éry lidstva. Po přednášce pro žáky navštívil podnik Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, kde se seznámil s návrhem pamětních mincí věnovaných Století létání. Česká mincovna k této příležitosti bude razit mince k 60. výročí vypuštění první umělé družice Země, 40. výročí vzletu českého kosmonauta Vladimíra Remka a 40. výročí první ženy ve vesmíru, Valentiny Těreškovové.

Návštěva Libereckého kraje delegací z Roskosmosu se koná za podpory České mincovny a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Kontakt pro tisk: Zuzana Sommerová, tel. 777 919 942, e-mail: sommerova@esscom.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky