Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spolupráce Libereckého kraje s Vinnytskou oblastí na Ukrajině úspěšně pokračuje

Markéta Žitná

tiskový mluvčí

  • 29. 08. 2017 13:27

Sdílet článek

Setkání se všemi partnerskými regiony Vinnytské oblasti a oslav Dne nezávislosti Ukrajiny se v minulém týdnu zúčastnila delegace Libereckého kraje, kterou vedl hejtman Martin Půta.

Jak zaznělo na úvodním jednání s vedením Oblastní státní administrativy ve Vinnytsii, za rok od začátku oficiální spolupráce se podařilo uspořádat už několik konkrétních akcí. Navázaly se kontakty mezi některými firmami, zejména v oblasti potravinářství, připravují se stáže zdravotních sester a lékařů v krajské nemocnici, dojednává se i předání některé zdravotnické techniky pro nemocnici ve Vinnytsii. V květnu získala vybraná škola na Ukrajině z Libereckého kraje české učebnice a další pomůcky. Letos v srpnu pak Liberecký kraj uspořádal dvoutýdenní tábor pro děti z rodin přímo postižených válkou na Donbasu.

„Taková spolupráce je užitečná pro obě strany. Když pominu obchodní kontakty některých firem, pak vidím jako nejslibnější projekty ve zdravotnictví, školství nebo kultuře. Zájem z ukrajinské strany je velký a díky dobré vzájemné spolupráci se za krátkou dobu podařilo několik věcí. Při setkání s předsedou Oblastní státní administrativy Valerijem Korovijem zaznělo, že na ukrajinské straně si mimořádně váží toho, že jejich děti mohly v létě dva týdny strávit v Libereckém kraji, poznat naši zemi a odpočinout si od starostí, které jejich rodiny bohužel musí řešit,“  uvedl hejtman Martin Půta.

Ještě v letošním roce by měla spolupráce pokračovat pracovním pobytem ukrajinské delegace v Liberci zaměřeným hlavně na předávání zkušeností v oblasti financování veřejné správy, dotační politiky, rozpočtových pravidel a přípravy investic. „Ve Vinnytsii jsme mimo jiné diskutovali i témata, které pro ně připravíme právě na toto pracovní jednání. Naše zkušenosti jim mohou pomoci v řešení problémů, kterým aktuálně čelí při zavádění reformy financování veřejné správy na Ukrajině,“ doplnila statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky