Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Štola pod “jabloneckým mořem” se na jeden den otevře lidem

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 12. 10. 2017 11:21

Sdílet článek

Výstava “Jablonecké moře” věnovaná zdejší přehradě se pro neutuchající zájem návštěvníků prodlužuje až do listopadu. Velký zájem organizátoři očekávají i o doprovodnou akci k výstavě – v sobotu 21. října se díky vstřícnosti Povodí Labe lidé podívají do štoly pod hrází vodní nádrže.


V roce 2011 se prohlídky injekční štoly jablonecké přehrady zúčastnilo téměř 800 lidí. Podle hrázného Jiřího Chmelaře se i letos organizátoři vynasnaží uspokojit maximu návštěvníků, přesto lze předpokládat, že bez fronty to nepůjde. “Prohlídka je zdarma, ovšem není možné si ji dopředu rezervovat,” upozorňuje Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které akci spolupořádá. “Sraz zájemců je u vstupního objektu v parku pod hrází. První prohlídka začne v 10 hodin, poslední v 16 hodin. Dovnitř se půjde v doprovodu pracovníků Povodí Labe. Ve štole je stálá teplota kolem šesti stupňů, v létě i v zimě, takže rozhodně doporučujeme teplejší oblečení a pevnou obuv. Délku jedné prohlídky odhadujeme na 20 minut,” upřesňuje Petra Handlířová.

Vodohospodáři štolu vybudovali v letech 1999 až 2000, aby zamezili průsakům v podloží nádrže, které ohrožovaly stabilitu přehrady a hrozily možnou katastrofou. Štola je dlouhá 263 metrů s vnitřními rozměry 1,8 x 2,1 metru a vede pod základy hráze. Pokud tedy máte strach z uzavřených prostor, měli byste si návštěvu štoly rozmyslet. Ne každému procházka takovým tunelem dělá dobře.

Zaručeně pohodovou atmosféru můžete v teple a suchu načerpat na výstavě Jablonecké moře v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Prodloužena je až do soboty 4. listopadu. Zde se dozvíte o prvopočátcích vzniku vodní nádrže, která měla obyvatele především ochránit před povodněmi, ale brzy se stala oblíbeným výletním místem a také zázemím pro vodní sporty. Pestrý život kolem vody ukazují dobové fotografie, novinové články, kroniky i různé artefakty. “Jak moc je život Jablonečanů i dnes spjat s přehradou dokazuje enormní zájem o výstavu. Určitě se k tomuto tématu do budoucna ještě vrátíme,” uzavírá Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu uspořádalo.

 

JABLONECKÉ MOŘE - DO 4. LISTOPADU

 

Jablonec nad Nisou, Kostelní 1, Dům Jany a Josefa V. Scheybalových
úterý–pátek 10.00–12.00 a 13.00–17.00 hodin
sobota (včetně státního svátku 28. 10.) 10.00–13.00 hodin

111 let starý příběh přehrady na Mšenském potoce – interaktivní výstava věnovaná jabloneckému fenoménu představuje historii stavby i život na přehradě v proudu času (ke 111. výročí položení základního kamene)

 

VSTUP ZDARMA

 

Tisková zpráva: Radana Schaeferová, Jablonecké informační a kulturní centrum

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky