Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Jablonném v Podještědí mohou být ukryty archeologické poklady i unikáty

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 09. 2017 15:50

Sdílet článek

Archeologové mají jedinečnou příležitost prozkoumat část jednoho z nejcennějšího archeologického území Libereckého kraje. V rámci 2. etapy stavby silnice II/270 proběhne záchranný výzkum v Jablonném v Podještědí.

Youtube video

Město Jablonné v Podještědí patří k nejcennějším archeologickým a stavebním lokalitám, ukázkám osídlení ze 13. století v libereckém regionu. Už v roce 1249 je zmiňováno v darovací listině ve prospěch Havla z Lemberka, který byl manželem svaté Zdislavy. Jablonné bylo ve středověku také významným obchodním centrem. Úpravu obchodní cesty směrem na Žitavu nařídil sám Karel IV. Celé staré město je uzavřeno v hradbách a jeho plocha je několikrát větší, než nedávno zkoumané centrum ve Frýdlantu, nebo v Českém Dubu.

V rámci projektu „Silnice II/270 Jablonné v Podještědí – 2. etapa“, který byl předložen do Integrovaného regionálního operačního programu, je nyní nutné zajistit i záchranný archeologický výzkum (ZAV). Jeho součástí je rekonstrukce silnice II/270, a to v úseku od mostu 270-014 po úrovňový přejezd v celkové délce 1283 m. Na stavebních pracích se podílí i Město Jablonné v Podještědí, které zrekonstruuje chodníky a část náměstí Míru.

„V Jablonném doposud neproběhl žádný plošný archeologický výzkum, máme tak jedinečnou příležitost a zároveň zákonnou povinnost provést záchranu archeologických památek a poprvé se dozvědět více o vývoji a historii tohoto unikátního místa,“ řekl Petr Brestovanský, archeolog Severočeského muzea v Liberci. Zároveň doplnil, že výzkum může velmi přiblížit, jak vypadalo náměstí před stovkami let. „Budeme vědět, kdy se začaly stavět kamenné hradby. Můžeme zjistit, jaká výroba probíhala těsně za nimi. Jestli tam byli hrnčíři, kováři, nebo jiní řemeslníci. Můžeme potvrdit nebo vyvrátit naší hypotézu, že v Jablonném mohla být i první mincovna. Na konci záchranného výzkumu budeme dokonce vědět, i jaké zboží se dopravovalo na místní tržiště,“ nastínil.

„Nesmí se již opakovat případy, kdy byly zcela bez dokumentace odbagrovány, zničeny a odvezeny kubíky z místních středověkých parcel. To, co se ukládá stovky let - informace, ve kterých dokáží číst archeologové, bývá často v mžiku zničeno a Jablonné si zaslouží alespoň jednou výzkum, za který se nebudeme muset před našimi potomky stydět,“ sdělil.

Na základě oslovení Severočeského muzea v Liberci, které má odborné archeologické pracoviště, byla provedena kalkulace nákladů na provedení záchranného archeologického výzkumu na celou stavební akci, včetně části kterou stavebně řeší Město Jablonné v Podještědí.

„Z důvodu archeologicky významné lokality je odhad výzkumu ve výši zhruba 5,4 mil. Kč. Z toho v roce 2017 na záchranný archeologický výzkum půjde 1.000.000 Kč a v roce 2018  4.400.000 Kč,“ vyčíslila Květa Vinklátová, radní pro rezort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Odborníci předpokládají, že mimo náměstí bude základní archeologický výzkum spočívat převážně v dohledu.

„Stavební práce by měly podle zadávací dokumentace probíhat celkem 270 dní. Zemní práce, podle kterých se bude odvíjet také činnost archeologů, by mohly být prováděny v maximálním časovém rozsahu pohybujícího se okolo 5 měsíců,“ uzavřela radní s dodatkem, že výzkumné práce budou zahájeny již tento měsíc. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky