Vítězem Ceny naděje pro živý venkov se stala obec Polevsko

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

• 11. 10. 2017 10:27
  • Rozvoj

Cena udělovaná Sdružením místních samospráv ČR letos putuje do Libereckého kraje obci Polevsko, která si ocenění převzala v rámci oslav Vesnice roku 2017 v sobotu 7. října v Heřmanově.

Tuto cenu každoročně vyhlašuje SMS ČR za spolkový a společenský život obcí. Ze 12 krajských vítězů, kteří byli oceněni v průběhu léta, zvítězila u hodnotitelské komise právě obec Polevsko.

Hodnocení celostátního kola Ceny naděje pro živý venkov proběhlo ve dvou kolech.  V prvním kole se výběr tří finalistů uskutečnil na základě charakteristik jednotlivých obcí zaslaných v přihláškách do soutěže, dále na základě internetových stránek či FB profilů každé ze třinácti obcí.

Kritéria hodnocení:

Počet spolků a neformálních sdružení působících v obci

Zapojení spolků do aktivit obce

Vzájemná spolupráce a koordinace spolků

Otevřenost spolků pro veřejnost (zapojení do činnosti spolků)

Ohodnocení nejvýznamnějších akcí

Ve druhém kole vybrali členové komise ze tří finalistů vítěznou obec Polevsko. A čím obec Polevsko nejvíce zaujala hodnotící komisi?

„Obec Polevsko nás zaujala velkým množstvím kulturních a společenských akcí, které se zde konají. I přesto, že se jedná o poměrně malou obec s počtem okolo 400 trvale bydlících obyvatel, působí zde řada aktivních spolků, sportovních oddílů a zájmových kroužků. Asi nejvíce zaujal hodnotící komisi kroužek vaření, který vede místní seniorka nejen pro děti, ale samostatně i pro rodiče. Obec kvůli velkému zájmu o tento kroužek zřídila v budově obecního úřadu plně vybavenou kuchyňku. Návštěva letošního vítěze Ceny naděje tak může být zcela jistě také velkým kulinářským zážitkem,“ uvedl místopředseda SMS ČR a člen celostátní hodnotící komise soutěže Vesnice roku Jan Sedláček.

Vítězné obci předal ocenění předseda sdružení Stanislav Polčák spolu s odměnou ve výši 100 000 korun, která určena pro spolky působící v obci. O jejím rozdělení rozhoduje zastupitelstvo vítězné obce.

Cena naděje pro živý venkov je ocenění, které je každoročně udělováno za živý spolkový a společenský život v obci, a to v rámci soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova. Sdružení místních samospráv ČR je garantem tohoto ocenění a vítěze odměňuje částkou 100 tisíc Kč. Myšlenka vzniku tohoto ocenění má kořeny již v období zrodu Sdružení místních samospráv ČR. Byla motivována ideou naděje a občanské společnosti, jejímiž nositeli nejsou hmotné statky venkova nýbrž konkrétní lidé, kteří osud venkova aktivním způsobem vezmou do svých rukou. Tito lidé, občané z venkovských regionů, jsou často iniciátory společenských akcí a organizátory spolkového života na venkově. Mnohdy s minimem prostředků, ale s dostatkem vlastního entusiasmu, se zapojují do pomoci spoluobčanům, práce s dětmi a mládeží, péči o krajinný ráz venkova, regionální osvětu apod. Cena, kterou obce získávají za spolkový a společenský život, je udělovaná od roku 2009. Je tak jednou z nejmladších cen udělovaných v soutěži Vesnice roku. Celkový vítěz získá 100 tisíc korun, které jsou určeny pro spolky, které v obci působí. O jejím rozdělení rozhoduje zastupitelstvo vítězné obce.

Tisková zpráva: Sdružení místních samospráv