Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězem Ceny naděje pro živý venkov se stala obec Polevsko

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 10. 2017 10:27
  • Rozvoj

Sdílet článek

Cena udělovaná Sdružením místních samospráv ČR letos putuje do Libereckého kraje obci Polevsko, která si ocenění převzala v rámci oslav Vesnice roku 2017 v sobotu 7. října v Heřmanově.

Tuto cenu každoročně vyhlašuje SMS ČR za spolkový a společenský život obcí. Ze 12 krajských vítězů, kteří byli oceněni v průběhu léta, zvítězila u hodnotitelské komise právě obec Polevsko.

Hodnocení celostátního kola Ceny naděje pro živý venkov proběhlo ve dvou kolech.  V prvním kole se výběr tří finalistů uskutečnil na základě charakteristik jednotlivých obcí zaslaných v přihláškách do soutěže, dále na základě internetových stránek či FB profilů každé ze třinácti obcí.

Kritéria hodnocení:

Počet spolků a neformálních sdružení působících v obci

Zapojení spolků do aktivit obce

Vzájemná spolupráce a koordinace spolků

Otevřenost spolků pro veřejnost (zapojení do činnosti spolků)

Ohodnocení nejvýznamnějších akcí

Ve druhém kole vybrali členové komise ze tří finalistů vítěznou obec Polevsko. A čím obec Polevsko nejvíce zaujala hodnotící komisi?

„Obec Polevsko nás zaujala velkým množstvím kulturních a společenských akcí, které se zde konají. I přesto, že se jedná o poměrně malou obec s počtem okolo 400 trvale bydlících obyvatel, působí zde řada aktivních spolků, sportovních oddílů a zájmových kroužků. Asi nejvíce zaujal hodnotící komisi kroužek vaření, který vede místní seniorka nejen pro děti, ale samostatně i pro rodiče. Obec kvůli velkému zájmu o tento kroužek zřídila v budově obecního úřadu plně vybavenou kuchyňku. Návštěva letošního vítěze Ceny naděje tak může být zcela jistě také velkým kulinářským zážitkem,“ uvedl místopředseda SMS ČR a člen celostátní hodnotící komise soutěže Vesnice roku Jan Sedláček.

Vítězné obci předal ocenění předseda sdružení Stanislav Polčák spolu s odměnou ve výši 100 000 korun, která určena pro spolky působící v obci. O jejím rozdělení rozhoduje zastupitelstvo vítězné obce.

Cena naděje pro živý venkov je ocenění, které je každoročně udělováno za živý spolkový a společenský život v obci, a to v rámci soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova. Sdružení místních samospráv ČR je garantem tohoto ocenění a vítěze odměňuje částkou 100 tisíc Kč. Myšlenka vzniku tohoto ocenění má kořeny již v období zrodu Sdružení místních samospráv ČR. Byla motivována ideou naděje a občanské společnosti, jejímiž nositeli nejsou hmotné statky venkova nýbrž konkrétní lidé, kteří osud venkova aktivním způsobem vezmou do svých rukou. Tito lidé, občané z venkovských regionů, jsou často iniciátory společenských akcí a organizátory spolkového života na venkově. Mnohdy s minimem prostředků, ale s dostatkem vlastního entusiasmu, se zapojují do pomoci spoluobčanům, práce s dětmi a mládeží, péči o krajinný ráz venkova, regionální osvětu apod. Cena, kterou obce získávají za spolkový a společenský život, je udělovaná od roku 2009. Je tak jednou z nejmladších cen udělovaných v soutěži Vesnice roku. Celkový vítěz získá 100 tisíc korun, které jsou určeny pro spolky, které v obci působí. O jejím rozdělení rozhoduje zastupitelstvo vítězné obce.

Tisková zpráva: Sdružení místních samospráv

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky