Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zastupitelé LK rozhodli o dalším postupu při řešení mezd řidičů autobusů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 31. 01. 2017 18:01
  • Doprava
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo dne 31. ledna 2017 úpravu ceny dopravního výkonu ve smlouvách na přechodné zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Z rozpočtu kraj uvolní finance, které půjdou na pokrytí mzdových nákladů pro řidiče autobusů, tak jak to vyplývá z nařízení vlády. 

Vzhledem k závažnosti řešeného tématu možného navýšení ceny dopravního výkonu, v návaznosti na změnu právních předpisů (nařízení vlády upravující problematiku mezd) v rámci smluv, které má Liberecký kraj uzavřené s dopravci BusLine a.s., ČSAD Česká Lípa a.s. a ČSAD Liberec, a.s., a dopadu navýšení kompenzace na rozpočet Libereckého kraje, bylo rozhodnutí o dalším postupu předloženo Zastupitelstvu Libereckého kraje.

Změny smluv jsou nutné kvůli nařízení vlády, kdy dochází od 1. 1. 2017 u vybraných skupin zaměstnanců k navýšení minimální úrovně zaručené mzdy a k zavedení příplatku za ztížené pracovní prostředí, což se dotýká provozovatelů veřejné dopravy. Liberecký kraj uzavřel smlouvy s dopravci již v roce 2014, kdy nemohl předvídat, že dojde k tak skokovému navýšení mezd řidičů. Všechny změny uzavřených smluv musí být provedeny v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Liberecký kraj zvažoval všechny možné postupy pro navýšení ceny dopravního výkonu se závěrem, že změna uzavřených smluv Libereckého kraje s dopravci je možná pouze podle § 222 odst. 4 zákona o zadávání veřejných zakázek, kdy lze však provést změnu u uzavřených smluv pouze do částky 5 706 000 Kč bez DPH.

Pro možnost využití tohoto postupu musí dopravce prokázat, v jaké výši mu uvedená změna předpisu zvýšila náklady s tím, že jde pouze o navýšení, které způsobila změna právního předpisu. „S ohledem na limit 5 706 000 Kč na jednu veřejnou zakázku je nutno uvést, že tato změna nepokryje veškeré navýšení plynoucí ze změny právních předpisů, ale pouze náklady na cca 3-5 měsíců dle velikosti oblastí, které dopravci zajišťují,“ podotýká Marek Pieter, náměstek pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek Libereckého kraje.

Asociace krajů České republiky vydala ve spolupráci se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců Metodické doporučení k výpočtu navýšení mezd, podle kterého bude Liberecký kraj postupovat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky