Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Benefice přispěla na rekonstrukci varhan

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 25. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

Benefiční koncert Nokturno pro 2 862 hlasů konaný v sobotu 22. 9. v kostele sv. Anny přispěl k záchraně největších jabloneckých varhan. Výtěžek z dobrovolného vstupného je věnován na adopci píšťaly na památku Ernsta Tschakerta, regenschoriho v kostele sv. Anny a po dostavění nového farního kostela také v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Koncert, který pořádal Nadační fond Jablonecké varhany ve spolupráci s římskokatolickou farností Jablonec nad Nisou za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti přinesl mnohá překvapení. Ukázalo se, že ani nově postavené a pravidelně udržované varhany v kostele sv. Anny nejsou uchráněny nenadálým technickým problémům. Obětavé nasazení samotného pana varhaníka ale vše zachránilo a přítomní si tak odměnou za své finanční příspěvky a podporu snah o rekonstrukci varhan kostela na Horním náměstí mohli vyslechnout slavná díla J. S. Bacha či F. Mendelssohna-Bartholdyho.

Albin Wirbel, sídelní varhaník sesterské katolické farnosti v Neugablonz, se ukázal jako skvělý interpret ale i skladatel. Poslední skladbu složil na motivy duchovní hudby, která se na Jablonecku hrála ve 30.–50. letech 20. století a ke skladateli se dostala v pozůstalosti po dlouholetém kostelníkovi kostela Herz-Jesu v Neugablonz, který z našeho Jablonce pocházel. Symbolicky tak došlo k propojení historie a současnosti skrze hudbu. Partitury skladby „Idyla – Koncertní fantazie na motivy L. Šašiny předal Albin Wirbel primátorovi města Jablonce nad Nisou Petru Beitlovi, Petru Tulpovi jakožto zástupci partnerských vztahů měst a zástupcům římskokatolické, starokatolické a Českobratrské církve evangelické jako symbol ekumenické a kulturní spolupráce.

Výtěžek benefičního koncertu bude věnován na adopci píšťaly, což je jedna z možností, jak na rekonstrukci varhan přispět. Jak řekl Petr Tulpa, člen správní rady Nadace jablonecké varhany: „Adopce se jeví jako nejoblíbenější způsob finanční pomoci. Z celkového počtu 2 862 píšťal je jich adoptováno již 133. Na webových stránkách jabloneckevarhany.cz je přehledný návod a možnost si vybrat konkrétní píšťalu. Každému adoptivnímu rodiči píšťaly vystavíme adopční list, kam je možné napsat věnování a může to tak být i zajímavým a netradičním dárkem.

Nokturno pro 2 862 hlasů vyneslo 10. 072,- Kč a regenschorimu Ernstu Tschakertovi (1872 Rýnovice -1964 Waltherhausen, SRN) bude symbolicky na památku adoptována píšťala prospektu varhan (pohledová část), tón gis, což vysvětluje organizátor koncertu Borek Tichý: „Je to proto, že jediná dosud objevená zachovaná Tschakertova skladba začíná v prvním hlase právě tímto tónem. Jde o příležitostnou kompozici ke svěcení tzv. Válečného oltáře – památníku na válečné roky 1914–1918 v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí.“

Varhany právě v tomto kostele dlouhodobě ničí červotoč. Po 85 letech nepřetržité služby bez větších oprav již nejsou schopny koncertního hraní a hrozí, že jejich 2 862 píšťal bez radikální rekonstrukce oněmí navždy. Více o nadaci na www.jabloneckevarhany.cz

Zdroj: JKIC

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky