Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Co nového v návrhu železničního jízdního řádu v Libereckém kraji?

19. 06. 2018

Správa železniční dopravní cesty, s.o. (SŽDC) zveřejnila 7. června návrh železničního jízdního řádu 2018/2019 na základě požadavků objednatelů a dopravců. Co nového přináší obyvatelům Libereckého kraje? K podstatnému úpravě a zrychlení cestování dojde mezi Českou Lípou a Libercem, kde na sebe budou vlaky lépe navazovat.

Změny na dálkových (rychlíkových) linkách: Rychlíky objednává stát prostřednictvím Ministerstva dopravy. Na území Libereckého kraje nejsou t.č. připravovány změny rozsahu. Podstatnou změnou je však zkrácení jízdních dob linky R15 Ústí nad Labem – Česká Lípa – Liberec, které souvisí se změnou koncepce dopravy na Českolipsku

Regionální doprava v Libereckém kraji: V souladu s úpravou jízdního řádu rychlíků na trati 086 je navržena zásadní změna také u osobních vlaků (linka L2 Liberec – Česká Lípa – Benešov nad Ploučnicí –  Děčín). Změna navazuje na loňské zrychlení osobních vlaků v úseku Mladá Boleslav – Česká Lípa. „Od prosince 2018 bude možné dosáhnout významného zrychlení vlaků z České Lípy do Liberce. U rychlíků o 9 minut, v případě osobních vlaků o 14 minut,“ přibližuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. „Všechny stávající přípoje v České Lípě budou zachovány. V Liberci nově vzniknou obousměrné návaznosti českolipské trati do ostatních směrů,“ doplnil Pieter. Z Ústecka a Českolipska se tím zkrátí dostupnost např. na Jablonecko a Frýdlantsko o desítky minut. Výrazné urychlení dopravy pocítí zejména cestující projíždějící přes Českou Lípu, kde budou zkráceny pobyty průjezdných linek. Budou též minutově upraveny časové polohy osobních vlaků v úseku Česká Lípa – Svor na trati 080 (linka L4).

Zrychlení jízdních řádů využívá přínosů modernizace českolipské stanice a nasazení výkonnějších vozidel. „Zrychlení je podmíněno omezením obsluhy několika zastávek, vesměs s velmi nízkým využitím. Jedná se o zastávky Vlčí Důl-Dobranov, Zákupy, Velký Grunov a dále cca polovina spojů nezastaví v Srní u České Lípy. V případě zastávky Pertoltice pod Ralskem se nakonec podařilo zastavování u větší části spojů zachovat, projíždět zde budou jen tři spoje v každém směru,“ uvádí Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK. „Díky zkrácení doby jízdy v řádu několika minut mohou být přesunuta křižovací místa vlaků na jednokolejné trati o stanici vedle, čímž lze získat v konečném důsledku v celé trase linek a při přestupech až desítky minut,“ upřesňuje Blažek. Součástí změny jízdních řádů v oblasti dotčených zastávek jsou úpravy autobusových jízdních řádů, které budou zveřejněny k připomínkování na webu www.iidol.cz v průběhu června 2018.

Další novinkou je rozšíření dopravy mezi Harrachovem a polskou Szklarskou Porębou, o což projevila zájem polská strana. První ranní vlak pojede nově denně. O další dva páry vlaků bude rozšířena doprava o víkendech v odpoledních hodinách.

Na ostatních tratích k podstatným změnám nedochází. Na základě předběžného požadavku Královéhradeckého kraje bude finančně prověřována možnost rozšíření provozu dvou párů osobních vlaků mezi Starou Pakou a Jaroměří o víkendech v letní sezóně s cílem posílit turistický ruch (Kuks, Dvůr Králové n.Lab.). Tyto spoje však zatím ve zveřejněném návrhu nejsou zapracovány.

Kompletní přehled navrhovaných jízdních řádů je k dispozici na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny. Připomínky je možné zasílat do 13. července 2018.

Bc. Lenka Klimentová
lenka.klimentova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 606781410