Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dávají dobrovolně kousek sebe ostatním, svou krev

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 15. 06. 2018 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V obřadní síni jablonecké radnice převzalo dvanáct dobrovolných dárců krve Zlaté kříže 3. třídy za 80 bezplatných odběrů. Slavnostní oceňování jablonecký Český červený kříž načasoval na předvečer Světového dne dárců krve, který připadá na 14. června. Motto letošního Světového dne zní Každý dárce krve je hrdina. Dárcovství krve je díky rozvoji medicíny a z toho plynoucí rostoucí potřebě transfúzních přípravků stále aktuálním tématem.

Ocenění dárcům z Jablonecka předal náměstek primátora Miloš Vele spolu s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, prezident Českého červeného kříže Marek Jukl, zástupce  České mincovny Jaroslav Černý a ředitelka jabloneckého Oblastního spolku Českého červeného kříže Kateřina Havlová.

V úvodu Marek Jukl uvedl: „Lidí, kteří se dokáží a mohou podělit o část sebe s těmi, kteří to potřebují, je opravdu velmi málo, a o to větší si zaslouží poděkování.“ Slova díků zazněla také z úst hejtmana Libereckého kraje, který zdůraznil, že zdravotnictví v naší zemi není pouze o nedostatku finančních prostředků a personálu, jak se často hovoří. „Když se mluví o zdravotnictví, nejčastěji zaznívá slovo peníze, ale už se příliš nezmiňuje, že u nás systém poskytování zdravotní péče funguje. I díky takovým lidem jako jsou dobrovolní dárci krve, kteří  jsou součástí tohoto systému. Bez nich by lidé po úrazech nebo v těžkém zdravotním stavu neměli to, co bezodkladně potřebují. Krev. Ta, co se nedá ničím nahradit,“ řekl Martin Půta a ještě zdůraznil, že velký dík oceněním patří také za pravidelnost v darování.

Ke gratulantům se se svými slovy připojil náměstek Miloš Vele: „Děkuji vám za všechny, kterým jste pomohli, a oni o tom ani neví,“ a dodal: „většina úspěchů v medicíně by bez obětavých dárců krve nebyla možná.“ Na závěr slavnostního obřadu předal zástupce České mincovny každému dárci jako poděkování pamětní zlatou medaili s jabloneckou radnicí.

Červený kříž od roku 1959 celosvětově usiluje o bezplatnost odběrů krve i jejích složek, neboť je nejlepší zárukou bezpečnosti příjemce – dárcovství založené jen na morální motivaci snižuje možnost, že by dárce zatajil některé důležité informace o svém zdravotním stavu či chování. Ve světě je již v 62 zemích dosaženo v případě plné krve 100% bezplatnosti odběrů (srovnání: v r. 2002 to bylo 40 zemí). Česká republika se v případě tzv. plné krve řadí k zemím s čistě bezpříspěvkovým dárcovstvím, v případě krevní plazmy tomu tak bohužel není.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky