Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do škol a školských zařízení je třeba investovat 180 milionů korun

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 19. 06. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Na květnové jednání s řediteli příspěvkových organizací resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti zazněly požadavky na opravy a rekonstrukce částí budov za téměř 180 milionů korun. Následně budou projednány a řešeny dle naléhavosti a finančních možností kraje.

Individuální projednávání zpráv o činnost s řediteli 57 příspěvkových organizací resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti probíhalo ve čtyřech květnových dnech. Zúčastnění se zaměřili na celkové hospodaření a provoz škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem za rok 2017. S řediteli náměstek hejtmana Petr Tulpa projednával financování přímých nákladů a čerpání rozpočtu mzdových prostředků, zájem o studium a naplněnost oborů, dále pak stav svěřeného nemovitého majetku a s tím související revize, financování oprav, údržby a investic. Při této příležitosti ředitelé prezentovali dosažené výsledky a úspěchy jednotlivých organizací.

„Je vždy lepší se s řediteli potkat v osobním rozhovoru, než si systémem ping-pong dopisovat o problémech. Musím uznat, že ředitelé znají problematiku investic a zejména jejich priorizace velmi dobře. Proto je každoroční setkávání k závěrečným zprávám oběma stranám přínosné,“ glosoval Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Jedním z nejdůležitějších témat byla sumarizace finančních požadavků na nutné opravy budov nebo jejich částí. Z jednání vyplynuly finanční požadavky škol na údržbu svěřeného majetku za téměř 180 milionů korun. Z toho více než 75 milionů korun jsou odhadované náklady na stavebně technické úpravy budov jako opravy střech, podlah, rekonstrukce sociálních zařízení a další. Rekonstrukce elektroinstalací, rozvodů vody a odpadů jsou ve výši 35 milionů korun. Další investice ve výši 37 milionů odhadují ředitelé na výměnu osvětlení, vzduchotechniky, opravu vnitřních komunikací a rekonstrukci výtahů či kotelen. Zateplení fasád, výměna oken v akutních případech bude vyžadovat další prostředky ve výši minimálně 40 milionů korun. Uvedené prostředky nezahrnují finanční požadavky související s budováním center odborného vzdělávání.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky