Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Geopark Ralsko vydává nového průvodce, který cyklisty zavede do málo probádaných míst zaniklých obcí Ralska

20. 12. 2018

Podtitul průvodce „Člověk, který tudy šel, zmizel…“ vyjadřuje hlavní téma a tím je objevování zaniklých míst. Dnes je tento trend nazýván také jako URBEX. V případě Ralska jde však spíše o objevování zmizelého příběhu zaniklých vesnic, po kterých dnes zbyly jen ruiny staveb, ovocné stromy a tesané místnosti do skal. Průvodce je vydáván za podpory Libereckého kraje.

Geopark Ralsko dlouhodobě pracuje na pozitivní propagaci regionu a podpoře cykloturistiky. „Našim cílem je provést návštěvníka tímto výjimečným krajem, ukázat mu, jak zde lidé dříve žili. Přes 700 let tady bylo trvalé osídlení. Lidé zde hospodařili, bavili se, měli své slavnosti a tradice, v Olšině se například pravidelně konala „Cikánská svatba“, na Zourově mlýně závody ve střelbě, v Křídě se na posvícení pekli „kecané koláče,“ říká autorka průvodce Renata Franclová z Geoparku Ralsko. „Zároveň chceme probudit v lidech dobrodružného ducha, aby sami objevovali místa a jejich příběhy,“ dodává.

V průvodci je podrobně popsáno osm tras. Jeho součástí jsou také dobové nákresy obcí, staré fotografie a přehledná mapa A2. Unikátní fotografie současného stavu spolu s dobovými nákresy obcí napomáhají návštěvníkovi určit místo, kde se nachází. Každý si sám může porovnat, jak vesnice vypadala dříve a jak vypadá dnes. Tištěného průvodce lze zakoupit ve vybraných infocentrech Libereckého kraje a na webu www.visitralsko.com v e-shopu.

Národní geopark Ralsko se nachází v prostoru bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Historický ráz kulturní krajiny byl narušen pobytem tří armád v průběhu 20. století – německé (1938-45), československé lidové (1947-1968) a sovětské (1968-1991).  V důsledku toho byla většina civilního obyvatelstva (českého i německého) z prostoru zcela odsunuta, přes 20 osad zcela zaniklo, budovy – včetně kostelů byly využívány jako cvičné cíle, vyrostlo mnoho staveb sloužící vojenským účelům, včetně odpaliště raket s jadernou hlavicí. Území se zcela uzavřelo okolnímu světu. Od roku 1967 se navíc rozběhla i hlubinná a chemická těžba uranu. Po odchodu vojáků začala probíhat sanace zdevastovaných částí krajiny od munice, chemických látek a nepotřebných budov. Dřívější osídlení však již obnovit nelze. Mnoho míst si příroda vzala zpět, a tak je dnes Geopark Ralsko jedinečným zeleným ostrovem s unikátními přírodními hodnotami.

Geopark Ralsko je obecně prospěšná společnost, která se snaží zpřístupnit bývalý vojenský prostor šetrné turistice, vysvětlit návštěvníkům utváření geologické stavby i krajinného reliéfu a připomenout historické osídlení kraje pod Ralskem.  V roce 2016 se geopark stal sedmým národním geoparkem České Republiky.  Území geoparku se z převážné části nachází v územní jednotce jedné obce (je tvořeno celým katastrem města Ralsko, částí katastru města Doksy a Hamru na Jezeře).

TZ: Geopark Ralsko

Kontakt pro bližší informace:

Renata Franclová, DiS
Mobil: 724 276 807
E-mail: renata.franclova@geoparkralsko.cz

www.geoparkralsko.cz

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307