Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlasujte pro krajský nástěnný kalendář v celostátní soutěži

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 04. 2018 00:00

Sdílet článek

Svůj unikátní nástěnný kalendář, vydaný u příležitosti 100. výročí založení Československa, přihlásil Liberecký kraj do celostátní soutěže „Kalendář 2018“. Kromě odborné poroty, která bude posuzovat celkovou výtvarnou úroveň řešení, originalitu a inovativní přístup zpracování, kvalitu polygrafického zpracování a společenský přínos, může v soutěži do 23. dubna 2018 hlasovat také veřejnost. A to prostřednictvím webu http://kalendarroku.cz/soutez/hlasovani.

Kalendář vyšel v nákladu 2 000 kusů a v současné době je téměř rozebraný. „Setkali jsme se s mimořádným zájmem veřejnosti. Dokonce máme reakce z některých škol, že jej po jednotlivých listech využívají jako pomůcku pro názornou výuku o stěžejních okamžicích dějin a jejich dopadu na území našeho kraje. Věřím, že díky výbornému výtvarnému zpracování Jana Bažanta a díky tomu, že kalendář nese řadu informací zpracovaných historiky našich muzeí, zůstane i po uplynutí roku součástí archivů nejen rodin,“ komentuje zájem o kalendář Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na dvanácti listech jsou v návaznosti na zásadní historické události posledních sta let vyobrazeny vybrané momenty spjaté s naším regionem.  „Chtěli jsme především obyvatelům Libereckého kraje připomenout historii, kterou prošel sever Čech od roku 1918. Z motivů v kalendáři jsme také udělali putovní výstavu, která je od března k vidění v deseti městech našeho kraje. Tam také nabízíme poslední výtisky kalendáře,“ doplňuje Květa Vinklátová.

Na obsahu kalendáře pracovali, kromě radní Květy Vinklátové, také kurátoři a historikové třech krajských muzeí a galerie, jmenovitě Markéta Kroupová, Alžběta Kulíšková, Ladislav Smejkal, Lubor Lacina, David Marek a Tomáš Cidlina.

Z oblastí zásadních pro Liberecký kraj se v kalendáři objevilo lyžování, sklářství, turistika, architektura a industrializace. Z klíčových událostí to je vznik Československa a jemu předcházející Rumburská vzpoura, neblahá etapa obsazení republiky nacistickým Německem, osvobození Československa v roce 1945 a následný odsun německého obyvatelstva, znárodňování a kolektivizace, okupace v srpnu 1968, ale také Sametová revoluce a odchod sovětských vojsk i vstup do Evropské unie.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky