Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká galerie připravila představení polské vratislavské Akademie výtvarných umění s názvem Para.Keramika.Grafika

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 12. 2018 00:00

Sdílet článek

Liberecká galerie připravila třetí představení polské vratislavské Akademie výtvarných umění, v němž bude možné zhlédnout práce pedagogů keramické a grafické fakulty této instituce. Výstava Para.Keramika.Grafika nabídne dvě stě děl od téměř padesáti autorů v široké škále klasických i experimentálních technik obou uměleckých disciplín. Stávající výstava je zaměřena na obory, které již sedmdesát let patří ke zvláštní chloubě této Akademie, a to „vratislavskou školu keramiky“ a „vratislavskou školu grafiky“.

PÁRA, PÁR A PÁRY... jsou slova, která se vyskytují v českém a polském jazyce a přes mírné rozdíly v syntaxi mají v obou jazycích podobné významy. Mimo jiné se vztahují k vodní páře (což je trefně spjato s místem, kde bude výstava prezentována, tzn. s budovou bývalých městských lázní), ale také k páru jako spojení osob blízkých. Cílem projektu je spojit práci umělců ze dvou různých zdánlivě nesourodých uměleckých oborů a prezentovat ji ve formě párů autorských děl.   

Liberecká Oblastní galerie v minulých letech připravila již dvě výstavy vratislavských umělců. Po malířské výstavě, která proběhla ještě ve staré budově galerie, se v Lázních představili designéři, grafičtí designéři a architekti. Výstava Para. Keramika.Grafika završuje cyklus představení všech fakult slavné vratislavské Akademie výtvarných umění.

Keramika

Různorodnost přístupu k materiálu keramiky odráží charakter zastoupených uměleckých prací, které vycházejí z dlouholeté tradice oboru a nesporných technologických znalostí, jež ve výsledku ještě obohacují další unikátní metody formování keramiky. „Například Renata Bonter-Jędrzejewská používá v objektech zvaných Monolity digitální nástroje a výsledné objekty připomínají pravidelné struktury vytvářené hmyzem,“ upřesňuje kurátorka Olga Staníková. Kompozice z keramických monolitů a 3D tisků přitom upozorňuje na aktuální problém nakládání s odpady a problém znečištění životního prostředí. S technologií 3D tisku a keramické hlíny pracuje také Adam Abel, kterou uplatňuje pro výsledky své práce původně navržené v autorské interaktivní aplikaci.

Řada vystavených děl svou formou stvrzuje blízkost dalších oborů: architektury, malířství, sochařství, fotografie, nebo grafického designu. „Některá díla vznikla cestou experimentů a zaváděním nových postupů, ještě ve větší preciznosti či dříve nemyslitelných detailech,“ doplňuje Staníková.

Některé polské keramiky ovlivňuje rovněž příroda. Například Katarzyna Koczyńska-Kielan vytváří vlnité struktury krajin a organických tvarů, nebo Bożena Sacharczuk pomocí barevných glazur vytváří na tradičním hrnčířském kruhu objekty připomínající horniny a minerály.

(Kurátorka keramické části výstavy Olga Staníková)

Grafika

Současná polská grafika je velmi silně zastoupená. „Výjimečné místo zaujímá tzv. vratislavská škola grafiky, která bývá spojována právě se zdejší Akademií výtvarných umění,“ představue grafickou část liberecké výstavy kurátor Zbyněk Janáček a dodává: „Jedinečné výtvarné kvality, nebývalá šíře zastoupených technik média grafiky, ale i respektu hodné generační rozpětí, to je hlavní přínos výstavy v Liberci.“

(Kurátor grafické části výstavy Zbyněk Janáček)

Záštitu nad výstavou převzali velvyslankyně Polské republiky v České republice Barbara Ćwioro, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor města Vratislavi Jacek Sutryk a členka Rady Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin; každý čtvrtek je vstup zdarma.

Výstava v kostce:

Název: Para. Keramika. Grafika. Akademie výtvarných umění Eugeniusze Gepperta ve Vratislavy

Kurátoři: Olga Staníková (MU Olomouc), Zbyněk Janáček (Ostravská univerzita), Bożena Sacharczuk (Fakulta keramiky a skla ASP EG Wroclaw), Przemysław Tyszkiewicz (Fakulta grafiky a mediálních umění ASP EG Wroclaw)

Vernisáž: 13. 12. 2018 v 17:30

Kdy: 27. 9. 2018 – 6. 1. 2019, denně kromě pondělí od 10 do 17 hod., ve čtvrtek do 19 hod.

Komentované prohlídky: 27. 1. v 15 hodin, 7. 2. 2018 a 7. 3. 2019 vždy v 10:30 a 17 hodin

Dernisáž: 10. 3. 2019 v 15 hodin

Kde: Oblastní galerie Liberec, Masarykova 723/14, 460 01 Liberec

Organizátoři: Oblastní galerie Liberec, Fakulta keramiky a skla a Fakulta grafiky a mediálních umění Akademie výtvarných umění Eugeniusze Gepperta ve Vratislavi

kontaktní osoba:

Mgr. Zuzana Štěpanovičová

724834546

zuzana.stepanovicova@ogl.cz

TZ: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky