Liberecký kraj připraví projekt na vlastní centrální depozitář

19. 12. 2018

Několik stovek tisíc sbírkových předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty, které jsou ve správě muzeí a galerie Libereckého kraje, je v současné době uloženo v nevyhovujících depozitářích. Liberecký kraj chce tuto situaci změnit a zadává zpracování investičního záměru k výstavbě centrálního depozitáře architektonické kanceláři Adam Rujbr Architekts, s.r.o. Depozitář by měl být umístěn v Českém Dubu. Finanční prostředky na stavbu se budou dle odhadů pohybovat kolem 150 milionů korun.

„Hledali jsme architektonickou kancelář se zkušeností z projektování velkých pasivních staveb, ideálně právě depozitářů. Veřejné budovy musí být nyní stavěny nízkoenergeticky nebo ideálně právě jako pasivní. Zkušenosti kanceláře v této oblasti nám dávají záruku kvalitního zpracování investičního záměru,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Společnost Adam Rujbr Architects v současné době staví depozitář pro Pardubický kraj. Nedávno dokončila areál nemocnice v Olomouci. „Depozitář musí mít specifické podmínky, vhodné právě pro uložení sbírkových předmětů tak, aby zůstaly zachovány pro další generace. Znamená to stabilní vlhkost a teplotu. Tyto typy staveb jsou provozně velmi náročné, pasivní standard je proto vhodným řešením. Vybraným místem pro výstavbu depozitáře jsou pozemky společnosti Silnice LK v Českém Dubu,“ dodala Vinklátová.

V roce 2017 začala jednání o možnosti převodu části pozemku majetku v Českém Dubu, ve kterých bude Liberecký kraj pokračovat. „Projekt chceme mít připravený tak, abychom v novém plánovacím období 2020 a dále byli připraveni podat žádost ideálně hned v prvních výzvách. Zařízení tohoto typu v kraji dlouhodobě chybí,“ dodal hejtman Martin Půta.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz