Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj připravuje vánoční akce

07. 12. 2018

Liberecký kraj tradičně zve na akce spojené s adventem. Jejich přehled můžete nalézt na portálu cestou necestou (https://1url.cz/8MooJ). Vychutnejte si vánoční čas při poslechu koncertů, ochutnejte cukrovinky a svařené víno na vánočních trzích a přitom si třeba i něco vlastnoručně vyrobte v rámci vánočních workshopů.

K adventnímu času patří betlémy. Zkuste se vydat na různé výstavy a akce spojené s jesličkami v celém Libereckém kraji. Ve Frýdlantu v Čechách můžete například obdivovat jesličky s 240 figurkami lidí a zvířat, z čehož je více než stovka pohyblivých. Celou kolekci betlémů nabízí návštěvníkům v Krkonošském muzeu v Jilemnici.

„Adventní čas by měl být časem klidu, setkávání s přáteli a rodinou a také časem, kdy se zahloubáme sami do sebe a trochu přemýšlíme o tom, co se nám za uplynulý rok podařilo a co bychom rádi dokázali v tom dalším. Místo toho často spěcháme za nákupem dárků, zásobujeme své kuchyně, jako by měl vypuknout hladomor, a o Štědrém večeru usedáme k prostřenému stolu unavení jako po maratonském běhu. Po celém kraji se nabízí tolik krásných adventních akcí a možná je to příležitost, jak zvolnit, vzít s sebou své blízké a užít si společný čas,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Pokud si chcete vychutnat adventní náladu v zasněžené krajině, můžete se vydat do Kryštofova Údolí, kde pod širým nebem stojí venkovní betlém Josefa Jíry. Skvost dlouhý 16 metrů najdete v centru obce, naproti hostinci „U Svatého Kryštofa“. Stojí tu však pouze od začátku adventu do Tří králů. Další betlémy můžete navštívit v Železném Brodu, Chrastavě nebo Českého Dubu. Přehled všech tipů na výlety spojené s betlémy najdete zde: https://1url.cz/iMogm.

Pořizujete adventní kalendáře dětem a přitom byste si také každé ráno rádi „vyloupli něco z kouzelných okýnek?“ Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje si pro vás na www.liberecky-kraj.cz  připravil online adventní kalendář. Místo čokolády ale v něm můžete soutěžit o 24 volných vstupenek na různé turistické cíle v kraji, např. plavbu po Máchově jezeře nebo výrobu vlastního papíru. Stačí jen správně odpovědět a pak čekat, zda se na vás usměje štěstí. „Myslím, že je náš adventní kalendář výbornou inspirací k výletům i v případě, že zrovna nic nevyhrajete,“ uzavřela Květa Vinklátová.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307