Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na veřejných zakázkách kraj za první čtvrtletí ušetřil přes 58 milionů korun

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 04. 2018 00:00
  • Magazín
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Na celkem pětačtyřiceti veřejných zakázkách, které byly za první tři měsíce letošního roku vyhodnoceny, ušetřil Liberecký kraj 58.689.868 Kč. Jedná se o 17 % z původně stanovené hodnoty, která činila 341.443.390 Kč. Smlouvy s dodavateli kraj následně uzavřel na částku 282.753.522 Kč. Největší úspory jsou na zakázkách za služby.

Téměř všechny veřejné zakázky byly zadávané v zadávacích řízeních dle zákona č. 134/2016 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek. Největších úspor bylo opět dosaženo u veřejných zakázek na služby, které jsou zadávány v dynamickém nákupním systému, a veškerá komunikace s dodavateli probíhá elektronicky. Při rekonstrukcích silnic se úspory pohybují většinou kolem 20 % a u rekonstrukcí budov je to přes 10 %.

„V březnu jsme zadali veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace parkovacího domu, lávky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje, která navazovala na soutěž o návrh. Vzhledem k obsáhlosti celého projektu by měla být dokumentace pro stavební povolení zpracována v srpnu 2019 a veřejnou zakázku na výběr zhotovitele by Liberecký kraj měl, v případě, že se podaří všechna jednání, zahájit v říjnu 2019,“ uvádí Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Letos v únoru kraj poprvé uskutečnil předběžnou tržní konzultaci k provozu jídelny v budově „D“, které se zúčastnili tři významní dodavatelé. Jejím předmětem bylo stanovení podmínek a informace o záměrech a požadavcích vybudování stravovacího centra v rámci rekonstrukce budovy „D“, jejíž součástí bude Inovační centrum - podnikatelský inkubátor Libereckého kraje.

„Tržní konzultace jsou upraveny zákonem o zadávání veřejných zakázek. Před zahájením veřejné zakázky na dodavatele stavby bylo nutné stanovit podmínky provozování stravovacího centra v návaznosti na možnou úpravu projektové dokumentace. Liberecký kraj tržní konzultací ověřoval vhodnost a možné odezvy na zamýšlené zadávací podmínky,“ dodává náměstek Pieter.

V následujících měsících budou vyhlášeny další veřejné zakázky na rekonstrukce silnic. Dále kraj jako centrální zadavatel připravuje veřejnou zakázku na dodavatele mobilních telekomunikačních služeb, do které budou zahrnuty také jeho příspěvkové organizace a některé obce Libereckého kraje. V dubnu začne veřejná zakázka na nákup multifunkčních tiskáren, u které bude pro hodnocení nabídek využita elektronické aukce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky