Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nálezce pražských grošů obdrží více než 136 tisíc korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 12. 2018 00:00

Sdílet článek

Krajští zastupitelé dnes podpořili návrh členů rady kraje na poskytnutí finančního daru ve výši 136.920 korun nálezci 160 pražských grošů. Poklad byl objeven v srpnu tohoto roku nedaleko Vysokého nad Jizerou. Nálezce ho bezprostředně předal do Muzea Českého ráje v Turnově.   

Součástí nálezu je celkem 160 pražských grošů (41 vyrazili raziči za vlády Václava II., 118 pochází z doby panování Jana Lucemburského, původ jedné mince není doposud upřesněn). Vzhledem k tomu, že se nejedná o nález během archeologického výzkumu, má nálezce dle památkového zákona nárok na odměnu, kterou mu ve výši deseti procent kulturně-historické hodnoty vyplatí Krajský úřad Libereckého kraje.

Finanční částku poskytne úřad na základě znaleckého posudku, který vypracovalo Numismatické oddělení Národního muzea. Kulturně-historická hodnota nálezu činí 684.600 korun. Dle současné legislativy má nálezce právo na nálezné do výše 10 %, v tomto případě na 68.460 korun.

Jako motivaci pro další potencionální nálezce se Liberecký kraj rozhodl nad rámec zákonné povinnosti vyplatit nálezci mimořádnou odměnu ve výši dalších 10 % z kulturně-historické hodnoty nálezu formou finančního daru, který činí rovněž 68.460 korun.

„Dar poskytnutý Libereckým krajem je mimořádným poděkováním za odevzdání nálezu, protože ve smyslu památkového zákona jsou mince majetkem Libereckého kraje a zůstanou ve sbírce pod správou Muzea Českého ráje v Turnově. Chceme motivovat další nálezce k zákonnému postupu a k odevzdávání archeologických nálezů, které tak neskončí v soukromých sbírkách,“ uzavřela Květa Vinklátová, členka Rady Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovní ruch.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky